ŠTRUKELJ O ASTRAZENECI: "Cepivo je tisočkrat varnejše, kot so neke običajne kontracepcijske tablete"

Slovenija

Evropska agencija za zdravila (Ema) je včeraj neobičajne krvne strdke v kombinaciji z nizko ravnijo trombocitov opredelila kot zelo redke stranske učinke cepiva proti covid-19 podjetja AstraZeneca. Obenem je potrdila, da koristi od cepiva še vedno ostajajo večje od tveganj, in pozvala k nadaljnji uporabi cepiva. Da je bila odločitev Eme pričakovana, je za Radio Slovenija povedal Borut Štrukelj z ljubljanske fakultete za farmacijo, cepivo AstraZenece pa primerjal s kontracepcijskimi tabletami, ki da so bolj nevarne.

Borut Štrukelj

"Ugotovili so, da je to tako redek pojav, da prevlada varnost. To cepivo je varno. Če primerjamo s kontracepcijskimi tabletami, je tam 1100 venskih tromboz na milijon, tukaj pa je nekaj primerov na milijon. Potem lahko rečemo, da je cepivo tisočkrat varnejše, kot so neke običajne kontracepcijske tablete, pa jih ves svet uporablja že leta in leta," je Štrukelj dejal na Radio Slovenija.

Ob tem je še izrazil zadovoljstvo, da Slovenija ni prekinjala cepljenja ali spreminjala strategije tako zelo kot skandinavske države.

Da Slovenija zaradi poročila Eme ne bo spremenila svoje strategijo cepljenja, je za isti radio povedala tudi infektologinja Bojana Beović. V novi strategiji, ki jo je predstavila pred nekaj dnevi, ostaja cepivo AstraZenece rezervirano za ljudi v starosti od 60 do 65 let"Seveda tega pristopa ni mogoče spreminjati vsakih nekaj dni, ker gre za logistiko na terenu, razdeljevanje cepiva, naročanje oseb na cepljenje. Ne zdi se mi smiselno, da bi kakršen koli pristop spreminjali ta hip," je pojasnila Beovićeva.

Je pa napovedala, da bodo pristop verjetno spremenili sredi aprila, kot je bilo napovedano, skupaj z umestitvijo četrtega cepiva proizvajalca Johnson&Johnson. "Mislim, da se bodo do takrat za določene pristope odločile tudi druge evropske države. Tukaj gledamo predvsem velike evropske države, ki imajo same izkušnje s temi neželenimi dogodki," je ocenila Beovićeva.

Minister za zdravje Janez Poklukar bo po včerajšnjem sporočilu Eme o varnosti cepiva AstraZenece posvetovalno skupino za cepljenje pozval, da Emine ugotovitve obravnava in poda strokovno stališče, so sporočili z ministrstva za zdravje. Z ministrstva za zdravje so še sporočili, da je minister Poklukar v svojem nastopu poudaril, da v Sloveniji pozorno spremljamo situacijo in sprejemamo ustrezne previdnostne ukrepe. Izpostavil je, da bi bilo v nastali situaciji dobrodošlo, če bi uspeli doseči enotnost držav članic EU pri odzivu na ugotovitve, po možnosti tudi glede kriterijev za starostno mejo za cepljenje, če bi bilo to treba.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija