STRAH PRED ČETRTIM VALOM EPIDEMIJE: Zaradi delta različice ponekod po svetu že uvajajo dodatne omejitve

Svet

Portugalska se boji izbruha četrtega vala epidemije covida-19, saj se v državi pospešeno širi različica novega koronavirusa delta, ki predstavlja več kot 60 odstotkov novih primerov v Lizboni. Ker želijo preprečiti nadaljnjo širjenje virusa, so prejšnji konec tedna omejili potovanja med prestolnico in ostalim delom Portugalske. Oblasti avstralske zvezne države Novi Južni Wales pa so danes prebivalcem Sydneyja prepovedale zapustiti mesto, saj želijo preprečiti, da bi se izbruh različice novega koronavirusa delta razširil v druge regije. Doslej so potrdili več kot 30 okužb, potem ko se je prejšnji teden pojavilo žarišče na območju Bondi Beach.

"Skušamo odložiti prihod (različice delta) v druge regije države, tako da se lahko ljudje zaščitijo z okrepljenim cepljenjem," je v ponedeljek sporočila portugalska ministrica za zdravje Marta Temido. Opozorila je, da bodo morda uvedli dodatne omejitve, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Moramo oceniti situacijo in vse prosimo za podporo, da se čimbolj izognimo ukrepom, ki imajo hujše posledice za gospodarstvo in družbo," je dodala.

Različica delta je postala v zadnjem obdobju prevladujoča različica na širšem območju Lizbone. Novi koronavirus pa se širi zelo hitro, pred šestimi tedni so imeli v povprečju po 300 okužb dnevno, sedaj jih je po več kot 1100. Strokovnjaki svarijo pred eksponentno rastjo, saj da sprva številke rastejo postopoma, nato pa eksplodirajo.

Na Portugalskem, kjer živi 10 milijonov ljudi, je doslej prvi odmerek cepiva proti covidu-19 prejelo 46 odstotkov prebivalstva, v celoti pa je cepljenih 29 odstotkov.

V Sydneyju omejili izhode iz mesta 

Premierka Novega Južnega Walesa Gladys Berejiklian je napovedala, da prebivalci Sydneyja najmanj en teden ne bodo smeli zapustiti mesta iz nenujnih razlogov, omejili so tudi druženje. Omejitev potovanj velja za sedem lokalnih okrajev, kjer so zaznali novi koronavirus.

Restavracije in bari lahko še naprej obratujejo, prepovedali pa so petje in plesanje. Dovoljeni ostajajo tudi večji dogodki, na 50 odstotkov pa so zmanjšali kapacitete na stadionih, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Avstralija je med najbolj uspešnimi državami pri obvladovanju covida-19, doslej so potrdili nekaj več kot 30.000 okužb in 910 smrti. Zadnji izbruh so povezali z voznikom za mednarodne letalske posadke, ki se je okužil z različico delta.

Omejitvene ukrepe so medtem zaostrili tudi v novozelandskem Wellingtonu, potem ko je bil potnik iz Sydneyja ob vrnitvi v Avstralijo pozitiven na novi koronavirus. V Wellingtonu je preživel tri dni, zato so oblasti preventivno omejile druženja na 100 ljudi, obvezno je ohranjanje razdalje. Ukrepi bodo v veljavi najmanj do nedelje.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija