Startup podjetja v Sloveniji zaposlujejo več kot 1400 ljudi

V Sloveniji je trenutno aktivnih več kot 150 startup podjetij, ki skupaj zaposlujejo okoli 1400 ljudi. Slovenska startup podjetja so med letoma 2007 in 2013 pridobila vsaj 53 milijonov ameriških dolarjev investicij, ocenjuje veteran spletnega podjetništva in soustanovitelj spletne prodajalne Mimovrste Jugoslav Petković.

Raziskava, ki so jo opravili v skupnosti slovenskih startupov Silicon Gardens, kaže, da je bilo v letošnjem letu ustanovljenih 23 novih startup podjetij, lani pa jih je na nastalo 38.

V obeh letih skupaj je propadlo 16 podjetij, v zadnjih šestih letih pa bilo prodanih sedem podjetij - med drugim tudi Klika, Domenca in Mimovrste -, s čimer so njihovi ustanovitelji zaslužili okoli 30 milijonov dolarjev, je na blogu zapisal Petković.

Portal za množično financiranje

Glavna novost na slovenski startup sceni je portal za množično financiranje Kickstarter. V dobrem letu dni je okoli deset slovenskih projektov na portalu pridobilo več kot 10.000 podpornikov in zbralo več kot milijon dolarjev sredstev.

Pospeševalniki

Še druga pomembna sprememba pa so pospeševalniki - v zadnjih 12 mesecih je bilo v tuje podjetniške pospeševalnike sprejetih 15 slovenskih startup podjetij, kar je več kot v zadnjih petih letih skupaj. Skupaj so slovenski podjetniki iz pospeševalnikov prejeli okoli 670.000 dolarjev sredstev.

Pri Silicon Gardens so pripravili tudi podrobno infografiko, ki je na voljo na naslovu http://www.silicongardens.si/ecosystem2013/