STANJE V DOMOVIH ZA STAREJŠE DEOS: S hitrimi testi bodo iskali asimptomatske okužbe med zaposlenimi

Slovenija

Z okužbami z novim koronavirusom se srečujejo tudi v vseh osmih domovih za starejše v okviru družbe DEOS. Trenutno je okuženih 129 stanovalcev. Po besedah direktorice družbe Irene Vincek so s hitrim ukrepanjem uspeli omejiti širitev virusa v domovih. V pomoč so jim hitri testi, predvsem pri odkrivanju asimptomatskih okužb pri zaposlenih.

Irena Vincek

DEOS ima domove v Gornjem Gradu, Medvodah, Cerknici, Horjulu, Notranjih Goricah, Topolšici, ljubljanskih Črnučah in Trnovem. Skupno skrbijo za 1330 stanovalcev, kar predstavlja sedem odstotkov vseh stanovalcev domov za starejše, je Vincekova pojasnila na novinarski konferenci o aktualnem stanju glede covida-19.

Še prejšnji teden niso imeli okuženih stanovalcev v štirih domovih, danes pa je brez okužb med stanovalci le še Topolšica. Največ okuženih stanovalcev so do danes imeli v Gornjem Gradu, trenutno aktivnih okužb pa je največ v Cerknici, kjer so po zadnjih podatkih okužbo potrdili pri 33 stanovalcih. Pri zaposlenih so okužbe potrdili v vseh centrih. 90 njihovih stanovalcev je že prebolelo okužbo, tudi 50 zaposlenih je že ozdravelo, 17 stanovalcev pa je umrlo.

Kot pravi Vincekova, okužbe sicer beležijo v vseh domovih, a z majhnim zamikom in v malo nižjem številu, kar pripisuje ukrepom, ki so jih izvedli takoj po prvem valu. Vzpostavili so sive cone, ki niso začasne, ampak trajne, pripravili ekipe za delo v rdečih conah, izvedli izobraževanje za zaposlene glede uporabe zaščitne opreme. Že v začetku oktobra so se tudi odločili za hitre antigenske teste poleg PCR testov.

V enem od primerov so namreč na rezultate PCR testov čakali kar 48 ur, virus pa bi se lahko v tem času razširil po celotnem domu, je pojasnila Vincekova. So pa po njenih besedah hitri testi koristni tudi zato, ker jim omogočajo, da zaznajo pozitivne primere med zaposlenimi, ki nimajo simptomov. Tako že tretji teden vse zaposlene testirajo s hitrim testom najmanj enkrat tedensko.

Po besedah Vincekove so organizirani tako, da v primeru večjega izbruha okužb v katerem od njihovih centrov, poskušajo preusmeriti tja njihove vire, zaščitno opremo, na pomoč pošljejo tudi zaposlene iz drugih centrov. Okužene stanovalce iz doma v Gornjem Gradu, kjer so imeli večje število okuženih konec oktobra in niso mogli takoj vzpostaviti rdeče cone, so tako preselili v dom v Topolšico, nato pa so skupaj z regijskim koordinatorjem in ministrstvom za delo našli možnost za zunanjo rdečo cono v termah.

Kot je poudarila, poskušajo skrbeti tudi za blaženje posledic pri stanovalcih in svojcih. Osebni stik je pomemben, a obstaja tveganje prenosa okužbe, pravi Vincekova. Zato vzpostavljajo videostik s svojci stanovalcev, za samo življenje v domu poskušajo skrbeti z različnimi aktivnostmi. Skrbijo tudi za redno obveščanje svojcev prek telefona in spletnih strani, vseskozi omogočajo tudi obiske najtežje bolnim in poskrbijo tudi za zaščitno opremo za svojce.

"Vsega se ne da rešiti čez noč, a pomembno je, da se stvari premikajo," je dejala Vincekova. Po njihovem klicu na ministrstvo, ko so na rezultate PCR testov čakali 48 ur, so denimo takoj uredili protokol, da so sedaj domovi za starejše v laboratorijih obravnavani prednostno, da rezultate dobijo čim prej.

Kot je povedal vladni govorec za covid-19 Jelko Kacin, je sicer v domovih za starejše na novo ozdravelo 133 stanovalcev, na novo okuženih pa jih je 271. Med zaposlenimi je na novo ozdravljenih 64 zaposlenih, na novo okuženih pa 81. Največji porast okužb je v domovih starejših Ljubljana Moste Polje (49), SeneCura Maribor (28), Ilirski Bistrici (28) in v Idriji, kjer je v enoti Idrija 23 ter enoti Marof 17 novih okužb.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
magik |  02 .12. 2020 ob  16: 41
Po podatkih (Kacin - 2.12.2020) je v bolnišnicah včeraj zaradi covida umrlo 42 bolnikov, v DSO-jih 15 bolnikov.

ZAKAJ pristojni NE prisluhnejo Mitji Vilarju, Alojzu Ihanu, Alešu Krulcu, Mateju Kanduču in Anžetu Božiču iz IJS-ja?

Imunolog in mikrobiolog Alojz Ihan prav tako meni, da lahko klimatske naprave pripomorejo k hitrejšemu širjenju virusa sars-cov-2. "Po zimsko-letnih teorijah o dometu virusa klime niso najboljše. Takoj, ko je zrak suh, in klime zrak v prvi vrsti sušijo, se te kapljice v zraku zelo hitro zmanjšajo v mikrokapljice, ki nato lebdijo in v zraku potujejo dlje. Zato klima z dobrim filtrom deluje v redu, če pa gre za slabše filtre, je zgodba drugačna," je dejal Ihan.
To, kar počne klima, torej suši zrak in ga spravi v gibanje, po njegovih navedbah povečuje domet virusa. "Ravno zato so začeli tako hitro prizemljevati letala, saj tam ves čas kroži suh zrak. Če se okuži eden, se lahko hitro tudi drugi in tako naprej," je še zaključil Ihan.
Ključna je strokovno izvedena dezinfekcija
Aleš Krulec iz Zbornice sanitarnih inženirjev Slovenije pa je pojasnil, da imajo največje bolnišnice kombiniran sistem prezračevanja in hlajenja. Sanitarni inženirji sicer opravljajo profesionalne tople in hladne dezinfekcije zraka, površin ter opreme prezračevalnih sistemov. Opozoril je tudi na nestrokovno izvedene dezinfekcije klimatskih naprav, zaradi česar potem inšpekcija "ne more izkazati potrdila o uspešnosti in zanesljivosti postopkov v skladu z zakonom o nalezljivih boleznih in ostalimi akti ter strokovnimi standardi".(vir: Regional obala)
joe jaxson |  02 .12. 2020 ob  13: 51
MA KAJ LJUBLJENI IN PAMETNI MARŠAL TWITO NI NIČ ČIVKNU ?
4ugoketo |  02 .12. 2020 ob  12: 34
Da protikoronski ukrepi niso učinkoviti, ne delujejo.
Kar je očitno.
npr:
Otroci niso prenašalci (zanemarljivo): šole, vrtci - zaprto
gostilne - niso vir okužb namesto njih imamo pa privatne zabave?
DSO domovi starejših, je še kak corona free?
Na prostem se virus ne prenaša: nosimo maske in reskiramo okužbe s čem drugim?
Ah, kaj pa vem, samo naši "svetovalci" tudi ne.
citat nekoga:
kar je sedaj priporočeno, bo obvezno,
kar bo obvezno, bo prisilno.