Sredozemlje in Bližnji vzhod v primežu zime

Svet

Nenavadno ostra zima s sneženjem še naprej otežuje življenje v Sredozemlju in na Bližnjem vzhodu. Hude težave imajo na Kreti in Cipru, Jeruzalem pa je bil priča najmočnejšemu sneženju v 60 letih. Najhuje je zima udarila Sirce, tako v domovini, kjer sta zaradi mraza umrla dva otroka, kot v begunskih taboriščih v sosednjih državah.

Ledena nevihta s sneženjem že od srede biča od državljanske vojne razdejano Sirijo, pa tudi sosednji Libanon in Jordanijo, ki gostita več sto tisoč sirskih beguncev.

V sirskem Alepu je danes zaradi mraza umrl šestmesečni dojenček, še en otrok pa je umrl v Rastanu v pokrajini Homs, poročajo sirski viri, ki jih povzema francoska tiskovna agencija AFP.

Sirska opozicijska koalicija je zaradi dramatičnih razmer mednarodne nevladne organizacije pozvala k nujni pomoči, s katero bi Sirce tako v domovini kot v sosednjih državah zaščitili pred ledenim mrazom.

Begunci se namreč pred mrazom, snegom in ledom le stežka skrijejo pod plastičnimi ponjavami z blatnimi tlemi pod nogami, številni brez primerne obleke in obutve. Sneg ruši njihove šotore.

Zaradi zimskih razmer so v regiji zaprli številne šole in ceste, drugod je prišlo do zamud v prometu. V Jordaniji je vlada zaradi snega ali dežja zaprla ministrstva in druge urade, pa tudi šole in banke.

Jeruzalem je bil danes priča najmočnejšemu sneženju v zadnjih 60 letih, poročanje časnika Haarec povzema nemška tiskovna agencija dpa. Zaradi snega je prišlo do odpovedi povezav v javnem prometu, zaprli so tudi najpomembnejšo avtocestno povezavo s Tel Avivom. V Jeruzalemu so zaprli tudi šole.

V Gazi, ki se sredi zime sooča s hudim pomanjkanjem goriva, so nalivi poplavili ulice, zaradi česar so zaprli banke in šole. Večina šol je zaprtih tudi na Zahodnem bregu, kjer pa so ceste v veliki meri prevozne.

V Egiptu je močno deževje povzročilo izpade elektrike, dva policista pa sta bila poškodovana, ko se je njuno vozilo prevrnilo na blatni cest.

Sneg na Kreti

Močno je medtem snežilo tudi na Kreti in Cipru. Po navedbah civilne zaščite je na Cipru od sveta odrezanih 37 vasi. Na Kreti se je nek moški huje poškodoval, ko je med pometanjem snega padel s strehe.

Zimske razmere imajo tudi v celinski Grčiji. V več grških mestih so za brezdomce odprli športne dvorane.

S težavami se prav tako soočajo v Turčiji. Zaradi močnega sneženja so v Carigradu in drugih mestih danes odpovedali več deset letov, od torka, ko je državo zajelo močno sneženje, pa že več kot 200.

Deli novico: