SPUSTILI SMO SE V ORANŽNO FAZO: Na Obali brez novih primerov

Slovenija

V ponedeljek so v Sloveniji ob 1879 opravljenih PCR testih potrdili 273 okužb z novim koronavirsom, umrlo je sedem covidnih bolnikov, je objavila vlada. Sedemdnevno povprečje potrjenih okužb je 943, kar je nižje kot dan prej, ko je znašalo 1058. V bolnišnicah se je zdravilo 573 covidnih bolnikov, 132 jih je potrebovalo intenzivno zdravljenje.

V primerjavi z nedeljo je bilo na praznični ponedeljek opravljenih 343 več PCR testov, potrjenih pa je bilo deset okužb manj. Upadel je tudi delež pozitivnih na PCR testih, in sicer z nedeljskih 18,4 odstotka na 14,4 odstotka.

Trend obolelosti s koronavirusom v ???????? na dan 5. 4. 2021 (00:00-24:00): - Št. testiranj: 1879 - Št. pozitivnih: 273...

Objavil/a Vlada Republike Slovenije dne Torek, 06. april 2021

Se je pa v ponedeljek v bolnišnicah zdravilo 16 covidnih bolnikov več kot v nedeljo. Tudi intenzivno zdravljenje jih je potrebovalo več, in sicer šest več. Umrlo je še sedem bolnikov s covidom-19, kar je toliko kot dan prej.

V ponedeljek je bilo sicer opravljenih tudi 3511 hitrih antigenskih testov.

V obalno-kraški regiji so edini novi primer koronavirusa potrdili v Sežani. V ostalih občinah so nove okužbe nazadnje zabeležili 3. oziroma 2. aprila, kažejo podatki Sledilnika za covid-19.

Sedemdnevna in 14-dnevna pojavnost okužb ostajata visoki, je na novinarski konferenci povedal direktor vladnega urada za komuniciranje Uroš Urbanija. V zadnjih 14 dneh je bilo v Sloveniji na 100.000 prebivalcev 634 potrjenih primerov okužbe. Pojavnost je najvišja v gorški in savinjski regiji, najnižja pa v pomurski in posavski regiji. Sedemdnevna pojavnost okužb na ravni države je 314 na 100.000 prebivalcev in je prav tako najvišja v goriški in savinjski regiji, najnižja pa v pomurski in posavski regiji.

Po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) je v Sloveniji trenutno 13.377 aktivnih primerov okužbe z novim koronavirusom.

Primerjava s prejšnjim tednom 

Minuli teden so v Sloveniji potrdili okoli 800 več primerov okužb z novim koronavirusom kot v tednu pred tem. Naraslo je tudi število hospitaliziranih covidnih bolnikov, tudi tistih, ki so potrebovali intenzivno zdravljenje. Umrlo je 57 covidnih bolnikov, devet več kot v tednu prej.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
magik |  07 .04. 2021 ob  13: 46
Ne vdihujte zraka, ki so ga izdihali drugi
Najnovejša zapora javnega življenja ne prinaša nobenega ukrepa, ki bi upošteval aerogeni prenos okužbe.
Najhujšo kritiko zasluži dejstvo, da se svetovalna skupina sploh ne ukvarja s problemom okuženega zraka v notranjih prostorih. Zanemarja potrebo po zračenju ali filtraciji zraka. Gre za neverjetno slepoto, ki postavlja vprašanja o odgovornosti. Ob tem ne gre za nobeno novost: skrb za neokužen zrak je že dolgo prisotna v živilski industriji, v proizvodnji zdravil in drugod. Ampak pri koronavirusu ves svet ponavlja osnovno šolo. No, ne ves svet. Ponekod uvajajo pouk na prostem. Ali ob na stežaj odprtih oknih učilnic. Marsikje prenavljajo mehansko ventilacijo, v katero vstavljajo filtre HEPA. Povečuje se tudi uporaba FFP2 mask.

Z začetkom toplejšega vremena se bodo razmere izboljšale, ker bodo ljudje bolj zračili prostore, vendar ne zaradi vladnih ukrepov. Ampak misliti moramo tudi na prihodnjo zimo in na prihodnje valove iste ali drugih aerogenih okužb.
(celoten članek dr. Dušana Kebra v časopisu DELO - rubrika MNENJA 5.4.2021)