SPREJELI SO IZOLSKO DEKLARACIJO: V Portorožu zasedali zunanji ministri držav članic jadransko-jonske regije

Piran

V Portorožu so ob zaključku slovenskega predsedovanja Jadransko-jonski iniciativi odprli Forum strategije EU za jadransko-jonsko regijo EUSAIR. Ob tem so sprejeli tudi Izolsko deklaracijo, ki poudarja evropsko perspektivo Zahodnega Balkana, je povedal slovenski zunanji minister Anže Logar.

Anže Logar

Kot je na današnji virtualni novinarski konferenci spomnil Logar, Slovenija zaključuje svoje tretje predsedovanje omenjeni iniciativi. Med drugim je Logar v okviru foruma gostil zasedanje zunanjih ministrov držav članic jadransko-jonske regije, na katerem so sprejeli t. i. izolsko deklaracijo, ki izpostavlja glavne dosežke minulega leta in poudarja evropsko perspektivo Zahodnega Balkana.

Deklaracija namreč "izraža našo medsebojno podporo regiji in njeni stabilnosti, napredek na področju reform, trajnostni gospodarski razvoj in krepitev političnega dialoga". Cilj Slovenije pri tem je ustvariti okolje, ki bo Zahodnemu Balkanu omogočilo razvoj na poti k članstvu v EU, je dodal Logar. Ob tem je izpostavil tudi strateško usmerjenost proti zeleni povezljivosti ter aktivno vključevanje mladih.

Prek video povezave se je oglasila tudi evropska komisarka za kohezijo in reforme Elisa Ferreira, ki je poudarila posebne izzive, s katerimi se soočamo, od covida-19 in z njim povezanih težav do njihovega vpliva na evropska gospodarstva. Po drugi strani pa, je opozorila Ferreira, smo opremljeni ne le z vizijo, pač pa tudi s pogoji za hitro okrevanje, česar bodo deležne tudi države, ki so sredi procesa pridruževanja EU.

Kot je izpostavila evropska komisarka, moramo pri tem razmišljati strateško in definirati, kam želimo. Prav v tem smislu bo Izolska deklaracija predstavljala smernico za prihodnost. Pri tem bo po njenem pomembno tudi vključevanje vseh deležnikov.

Državna sekretarka službe vlade za evropsko kohezijsko politiko in razvoj Monika Kirbiš Rojs je ob tem navedla, da bodo stebre strategije za okrevanje povezali s prednostnimi nalogami na nacionalni ravni ter z makroregionalno strategijo.

Virtualno je udeležence pozdravila tudi Olta Xhacka, zunanja ministrica Albanije, ki bo v sredo od Slovenije prevzela predsedovanje Jadransko-jonski iniciativi.

Kot so sporočili z ministrstva za zunanje zadeve, bo slovensko predsedovanje prvič podelilo častni naziv ambasador makroregionalnih strategij Vetrnica odličnosti šestim posameznikom sodelujočih držav, predstavnikom civilne družbe, ki največ prispevajo k širitvi makroregionalnega sodelovanja. Podelili bodo tudi nagrade najboljšim mladim, ki so se udeležili vseregijskega tekmovanja v podjetniških idejah.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija