SPET ONESNAŽENJE VODA, TOKRAT RIŽANE: V reko pritekala bela snov pomešana z vodo

Koper

Poročali smo že o onesnaženju Badaševice, na katerega je pred dnevi opozoril naš bralec, ki je med Olmom in Semedelo na vodi opazil mastne madeže. To sicer v Badaševici ni redek prizor, saj je bila že večkrat izpostavljena onesnaženju, nazadnje avgusta letos.

V zadnjih nekaj dneh pa poročajo o še enem onesnaženju voda, ki so ga včeraj ob 16.58 opazili na Mostičju v občini Koper. Tam je v reko Rižano pritekala bela snov pomešana z vodo. Po doslej zbranih podatkih naj bi šlo za pesek, pomešan z vodo. Uprava za zaščito in reševanje je o dogodku obvestila Vodnogospodarsko podjetje Ptuj - VGP Drava, kjer pravijo, da so bili o onesnaženju obveščeni včeraj ob 17.00.

"V dopoldanskem času je bil opravljen terenski ogled, voda v strugi hudournika Žaneštra je bila sivo motna, tudi na izlivnem delu v Rižano je bila opazna motnost v vodi. Pogin rib in drugega življa v vodi ni bil opažen. Dogodek je primerljiv s predhodnimi, nazadnje konec avgusta letos," so pojasnili pri vodnogospodarskem podjetju.

Gre za novo onesnaženje Rižane potem, ko je aprila na območju gradbišča za drugi tir oziroma izhodnega portala tunela T8 prišlo do nepričakovano velikih dotokov čiste hribinske vode, ki je v reko sprala usedline iz usedalnikov, kar je poleg onesnaženja povzročilo tudi pogin rib.

Družba 2TDK, ki je investitor projekta, je po tem izrednem dogodku na gradbišču namestila nov objekt za zajemanje in čiščenje odpadne vode z usedalniki večje kapacitete nekoliko vstran od predora, ki omogočajo več časa za ustrezno reakcijo ob podobnih dogodkih. 

Uprava za zaščito in reševanje svetuje, da v kolikor opazite onesnaženje vodnih virov, o tem nemudoma obvestite Regijski center za obveščanje (ReCo) na številko 112.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija