ŠOUP PONOVNO DAJE ROKO ŠTUDENTOM: Objavlja poziv za dodelitev enkratne finančne pomoči

Koper

ŠOUP je prvi poziv za finančno pomoč objavil aprila 2021, a se je odločil, da študentom ponovno pomaga po svojih najboljših močeh.

Na Študentski organizaciji Univerze na Primorskem so bili v letošnjem koledarskem letu soočeni z izjemnimi težavami in težkimi preizkušnjami, ki so študente tako ali drugače zaznamovale v času epidemije. Študentje so se v preteklem študijskem letu pogosto obračali na študentsko organizacijo, kjer so prejeli izjemno veliko različnih izkušenj, ki jih, kot pravijo, navdajajo z zaskrbljenostjo. Na te izkušnje niso pozabili in opozarjajo, da stisk študentov nikakor ni konec. Prav epidemija v preteklem letu je, skupaj z negotovimi razmerami, mnoge stiske študentov dodatno poglobila.

Študentje se še vedno soočajo s strašnimi finančnimi, socialnimi in tudi bivanjskimi stiskami. Veliko študentov je v preteklem študijskem letu ostalo povsem brez prihodkov, nekateri so bili primorani zapustiti študentske domove. Pozablja se tudi na tuje študente, ki so bili v času epidemije še posebej prizadeti, nekateri se v letošnjem študijskem letu niso vrnili v študijska središča, ker tega preprosto niso zmogli. Starši so lahko, v času epidemije, pomagali le redkim, tudi mnogi starši še vedno čutijo posledice epidemije.

Spomnimo se stisk v času epidemije

Spomnimo se nekaterih stisk, ki so jih ŠOUP študenti zaupali v času epidemije. Na njih se je obrnila študentka, ki je bila prisiljena zapustiti študentski dom in je bivala v najemniškem stanovanju, ki je bilo v izredno slabem stanju, s fantom sta v epidemiji ostala popolnoma brez prihodkov. Zaradi epidemije so se stiske poglobile in podaljšale, danes se na ŠOUP še vedno obračajo mnogi študenti, ki čutijo posledice epidemije in na ŠOUP verjamejo, da bo zanje tudi letošnje študijsko leto izjemno težko.

Študent UP FAMNIT svojih staršev ni videl skoraj leto in pol, ker so spadali v rizično skupino. Hkrati je opozoril, da si potovanja v domači kraj v nobenem primeru ni mogel privoščiti, ker je izgubil študentsko delo, ki je predstavljalo njegov edini prihodek. Mnoge izkušnje, ki so jih na ŠOUP prejeli in jih prejemajo še danes imajo veliko skupnega. Vsi študentje so izpostavili, da se bojijo za svojo prihodnost ter za svojo eksistenco.

Študentka Fakultete za turistične študije, ki prihaja iz tujine je prav tako izpostavila hudo finančno stisko, ki pa jo je neustrezno informiranje s strani vlade le še poglobilo in spremenilo v psihično stisko. V času korona krize je izgubila zaposlitev, mama pa ji zaradi izjemno nizkih prihodkov ni uspela pomagati, njen oče je prav tako ostal brez dela. Celotna situacija je trajala toliko časa, da svojih domačih ni videla več kot leto dni. Sama je poskušala najti zaposlitev in se je ves čas prijavljala na razgovore, ki jih je bilo zelo malo, večinoma pa so študente zavračali.

Ob prebiranju teh stisk in komunikaciji s študenti ŠOUP-ovci preprosto ne morejo ostati mirni. Poudarjajo, da se študenti redno obračajo nanje in komunicirajo z njimi, zaupajo jim svoje težave, ki so izredno velike. Tudi to je eden od razlogov, da so se odločili za ponovno pomoč tistim, ki jo najbolj potrebujejo.

Naša skupna dolžnost je, da pomagamo tistim, ki potrebujejo pomoč

Prihaja prazničen čas in tudi sedaj se veliko študentov obrača na študentsko organizacijo z različnimi težavami. "Menimo, da moramo, posebej v tem času, študentom pomagati po svojih najboljših močeh. Odločili smo se, da ponovno finančno pomagamo tistim, ki pomoč nujno potrebujejo," pravijo na ŠOUP.

V sodelovanju z društvom Petka za nasmeh ter Mestno občino Koper želijo ponuditi pomoč študentkam in študentom, ki so v izjemni finančni stiski. Študentska organizacija bo v sklad za socialno ogrožene študente prispevala 5500 evrov in je tudi pobudnica celotnega projekta, Mestna občina Koper pa bo v sklad prispevala 2000 evrov. Sredstva bodo nakazana neposredno na račun Dobrodelnega društva Petka za nasmeh in bodo v celoti porabljena za študentke in študente Univerze na Primorskem. Z omenjenimi sredstvi bomo lahko pomagali 75 študentom.

Danes so na spletnih straneh ŠOUP objavili poziv za dodelitev finančne pomoči za vse tiste študente, ki potrebujejo našo pomoč. Vse študentke in študente Univerze na Primorskem naprošajo, da se odzovejo pozivu za enkratno finančno pomoč. "Zavedamo se, da je država študente v preteklem študijskem letu velikokrat pustila na cedilu. V teh okoliščinah nam ni preostalo drugega kot, da študentom pomagamo sami," so prepričani na ŠOUP.

Vse študenti, ki so v stiski, naj se odzovejo pozivu za finančno pomoč v prazničnem času

Poziv za finančno pomoč bo objavljen do 3. decembra 2021. Nanj se lahko prijavijo vsi študentje, tako domači kot tuji, ki obiskujejo Univerzo na Primorskem. Pogoji za prijavo na poziv in vsa ostala navodila so objavljena na spletni strani www.soup.si. Po zaključku prijav bo komisija znotraj Študentske organizacije Univerze na Primorskem pregledala vse prispele vloge in skupaj z društvom Petka za nasmeh bodo razdelili finančna sredstva tistim, ki jih najbolj potrebujejo.

"Zavedamo se, da je stisk študentov še vedno zelo veliko in poudarjamo, da smo v trenutnih razmerah za študente v stiski namenili vsa razpoložljiva sredstva. Veseli nas, da bomo praznični čas lahko polepšali 75 študentom," še dodajajo na ŠOUP. 

Za vsa dodatna vprašanja in informacije so na voljo na e-poštnem naslovu: jure.ciglar@soup.si.