SO ŽE PRIŠLE DO SLOVENSKEGA MORJA? Kompas meduze "nadlegujejo" kopalce v Istri (FOTO, ANKETA)

Istra

Bralci v zadnjih dneh poročajo, da na območju Istre opažajo kompas meduzo. Zanjo je značilen rumeni-rjavi klobuk, ki spominja na kompas in lahko zraste tudi do 30 cm premera, njene lovke pa do enega metra. In da gre za meduzo, ki vas lahko opeče. Največ naj bi jih opazili v okolici Rovinja, celo toliko, da se ni bilo mogoče kopati.

Na družbenih omrežjih ljudje poročajo iz Istre, da "so povsod in jih je veliko". Natančneje, opazili so jih kot v Rovinju, Novigradu, Stoji, Lanterni, Valovinah, Barbarigi, Valkanah, Valbandonu, Umagu, v kraju Lungomare, na Balah in v Savudriji, od koder prihajajo tudi naše fotografije.

Če vas meduza opeče, je potrebno kožo izprati s slano vodo in ne sladko, ker slednja izzove še večjo bolečino, preostalo tkivo meduze pa s kože pobrati s pinceto. Opekline je potrebno hladiti z ledom in mazati s kremo za opekline.

Če so v Istri, potem je zgolj vprašanje časa, kdaj bodo tudi v našem morju, če že niso. Za več pojasnil smo se obrnili na Morsko biološko postajo Piran. Njihove odgovore še čakamo. Kaj pa vi? Ste jo že videli pri nas? Odgovorite v naši anketi.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija