SO STROGI UKREPI V ITALIJI 'PRIJELI'? Do konca tega meseca želijo dnevno cepiti po pol milijona ljudi

Svet

Po več tednih strogih protikoronskih ukrepov je videti, da se epidemija covida-19 v Italiji počasi vendarle obrača na bolje. Krivulja širjenja okužb pada, čeprav zelo počasi, je včeraj v svojem tedenskem poročilu o razmerah v boju proti novemu koronavirusu ocenilo italijansko ministrstvo za zdravje. Načrtujejo tudi bistveno pospešitev hitrosti cepljenja proti covidu-19. Do konca aprila želijo doseči, da bi lahko izvedli po pol milijona cepljenj na dan. Na ta način bi lahko s cepljenjem končali septembra, je poročala nemška tiskovna agencija dpa.

Sedemdnevna incidenca na 100.000 prebivalcev je v sedmih dneh od 22. do 28. marca padla z 240 na okoli 232, reprodukcijsko število, ki kaže, koliko ljudi okuži en okuženi, pa je padlo pod ena na 0,98, sta poročali avstrijska tiskovna agencija APA in nemška dpa. Še naprej zdravstvene strokovnjake skrbi predvsem visoko število covidnih bolnikov v bolnišnicah.

V Italiji je v petek po poročanju APA umrlo 481 covidnih bolnikov, dan prej 501. Hkrati so potrdili 21.932 novih okužb z virusom sars-cov-2, dan prej 23.649. Država je tako včeraj presegla skupno več kot 110.000 smrti bolnikov s covidom-19. Od začetka epidemije februarja lani so namreč potrdili že 110.328 smrti in več kot 3,607 milijona okužb z novim koronavirusom.

Kljub temu naj bi v torek iz rdeče v manj strogo oranžno fazo prešlo več italijanskih regij, med drugim deželi Veneto in Marke ter avtonomna pokrajina Trento. Med velikonočnimi prazniki medtem celotna država velja za t. i. rdeče območje.

Popešitev cepljenja

V tem mesecu v Italiji pričakujejo tudi povečano dobavo cepiva. Tako bi po oceni komisarja za pandemijo Francesca Figliuole dinamiko pol milijona cepljenj na dan lahko dosegli v zadnjem tednu aprila, je poročal časnik Corriere della Sera. Če bo ta cilj dosežen, bi Italija kampanjo cepljenja lahko končala septembra, je povedal komisar.

V kampanjo sicer nameravajo vključiti tudi podjetja, ki želijo cepiti svoje zaposlene. Tako bi del kampanje lahko postalo 420 proizvodnih obratov, v katerih naj bi se cepljenje začelo konec maja.

V Italiji so sicer doslej izvajali po približno 280.000 cepljenj na dan.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija