SLUGE, ZORČIČA IN RAJIĆA V SMC NE BODO ČAKALI: "Ne more nekdo biti pri nas in igrati za dve ekipi"

Slovenija

Svet SMC je včeraj razpravljal o programski prenovi, usmeritvah do volitev in povezovanju stranke, govorili pa so tudi o poslancih SMC Janji Sluga, Igorju Zorčiču in Branislavu Rajiću. Kot je dejal prvak SMC Zdravko Počivalšek, gre SMC naprej, z njimi pa so lahko tisti, ki so na ladji. "Ne more biti nekdo pri nas in igrati za dve ekipi," je dodal.

Svet SMC je včeraj zaključil sejo, ki so jo začeli pred dvema tednoma. Skozi razpravo je Počivalšek dobil kar nekaj sugestij, kako nadgraditi načrt, ki so ga pripravili v sekretariatu stranke. To bodo vnesli v program dela v naslednjem obdobju, je prvak SMC povedal v izjavi novinarjem po seji sveta.

Po njegovih besedah so ugotovili, da verjamejo v to, da bodo z bolj kolektivnim delom v vseh strukturah stranke, torej v poslanski skupini, ministrski ekipi, generalnem sekretariatu stranke in v lokalnih odborih, naredili tisto razliko, ki je po njegovem mnenju potrebna, da pokažejo nov obraz stranke.

Govorili so tudi o povezovanju SMC. V vsakem primeru je po Počivalškovih besedah največ besed namenjenih združevanju liberalnega centra parlamentarnih in zunajparlamentarnih strank. Sledi tudi povezovanje sorodnih strank za morebitni skupni nastop na volitvah, je napovedal. Ob tem je poudaril, da bo o vseh teh zadevah odločal svet stranke, po potrebi pa bodo za ta namen sklicali tudi kongres.

Na seji sicer pričakovano ni bilo treh poslancev, in sicer vodje poslanske skupine Janje Sluga, predsednika DZ in podpredsednika SMC Igorja Zorčiča in poslanca Branislava Rajića, o katerih se ugiba, da nameravajo zapustiti stranko in njeno poslansko skupino. Podprli so tudi interpelacijo ministra za kulturo Vaska Simonitija, Počivalšek pa je že ob prihodu na sejo sveta dejal, da se bodo ti trije poslanci morali odločiti, saj na dveh stolih ni možno sedeti.

Zorčič je po podpori interpelaciji zapisal, da v koalicijski pogodbi med drugim piše, da temelji na načelih enakopravnosti in partnerstva in da bo koalicija v ospredje postavljala vse tisto, kar nas v Sloveniji združuje. "Ampak leto dni kasneje je nekaterim pomembno zgolj določilo o glasovanju na interpelacijah," je poudaril v odzivu na Twitterju.

O ravnanju omenjenih treh poslancev so izmenjali mnenja tudi na včerajšnji seji sveta. "Enotni smo si, da bomo skupaj delali na tem, da s stranko na prihodnjih volitvah dosežemo čim boljši rezultat," je povedal Počivalšek. Zadeve, povezane s člani poslanske skupine, bo obravnavala poslanska skupina, je povedal Počivalšek in s tem odgovoril na vprašanje, ali torej včeraj niso sprejemali sklepov glede omenjenih treh poslancev.

Na vprašanje, do kdaj pričakuje njihovo odločitev, je odgovoril, da je to njihova stvar in jih ne bodo čakali. "Odločili smo se, da gremo naprej. To bo SMC tudi naredila. Z nami pa so lahko tisti, ki so na ladji, ki jo poskušamo sami peljati naprej. Ne more pa nekdo biti pri nas in igrati za dve ekipi," je dodal. Na vprašanje, ali ima stranka zdaj realno gledano pet poslancev, pa je odgovoril: "To bomo videli. Pustimo se presenetiti."

Sluga in Zorčič sta sicer Počivalšku, ko sta povedala, da se seje sveta ne bosta udeležila, očitala odločitve v ozadju za povezovanje oz. sodelovanje SMC in imenovanje Andreja Čuša za državnega sekretarja. Čuš je predsednik stranke Zeleni Slovenije.

Počivalšek odgovarja, da dogovorov v ozadju ni, saj bo o tem, s kom se bodo povezovali, odločali organi stranke. Avtonomija vsakega ministra v vseh vladah pa po njegovih besedah je, da si državne sekretarje izbira sam. To je storil tudi sam "zaradi vsebin, ki jih je treba na našem ministrstvu nasloviti, posebej v povezavi z evropskimi strukturnimi skladi, kjer so dolžni upoštevati zeleno, krožno in digitalno".

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
kokodek |  26 .03. 2021 ob  13: 30
Počivalšek ima prav, on je vedno in samo v ekipi sds.
Fritla |  26 .03. 2021 ob  12: 38
Ja, tovariš Pošiwaušek, pomembno je, da igrajo za svojo ekipo.
Za tisto ekipo, katero so volilci izvolili.
Vi pa igrate za ekipo SDS.
Enako kot tisti tri poslanci iz DESUSA.