Slovenski dan krvodajalstva z znanimi Slovenci

Danes obeležujemo slovenski dan krvodajalstva, saj so na ta dan leta 1945 v Sloveniji odvzeli in shranili prve enote krvi. Letos bo potekala krvodajalska akcija Podaj energijo za življenje z znanimi Slovenci in Slovenkami. Krvodajalstvo je najbolj množična solidarnostna akcija pri nas.

V Sloveniji se letno k krvodajalstvu prijavi 110.000 ljudi, medtem ko na zavodu za transfuzijsko medicino opravijo okoli 97.000 odvzemov krvi. S tem znotraj države pokrivamo lastne potrebe po krvi. Sicer pa zaloge krvi niso odvisne samo od števila krvodajalcev in števila odvzemov krvi, temveč tudi od porabe ter potreb.

Za reševanje zapleta pri porodu porabijo pet litrov krvi, ki jo zagotovi 10 krvodajalcev, za zdravljenje opeklin je potrebno več kot 10 litrov krvi, za operacijo presaditve jeter 10 litrov, operacijo srca tri litre krvi, za nekatere ponesrečence pa se porabi celo 15 litrov krvi, za kar je potrebnih 20 do 30 krvodajalcev.

Podaj energijo za življenje! je sicer vseslovenska krvodajalska iniciativa, katere namen je Slovenke in Slovence osveščati o pomembnosti krvodajalstva ter jih spodbuditi, da postanejo redni krvodajalci. Pobudnik akcije je družba Petrol, poteka pa v sodelovanju z zavodom za transfuzijsko medicino in Rdečim križem Slovenije.

Letos bodo k krvodajalstvu spodbujali televizijski voditelj Marko Potrč, igralka Ana Marija Mitič, pevka Manca Špik, pevec 6 Pack Čukur s soprogo Niko Marolt Čukur, pevka Urška Majdič, režiser Vinci V. Anžlovar, igralec in režiser Branko Djurič - Đuro ter glasbenik Gušti.

Kri sicer lahko daruje vsak, ki je star med 18. in 65. letom starosti, tehta vsaj 50 kilogramov in je dobrega zdravja. Ne smejo pa darovati krvi določene rizične skupine. Krvodajalcu se navadno odvzame 450 mililitrov krvi, kar je največ 13 odstotkov celotnega volumna krvi. Ta količina je v skladu s svetovnimi standardi in ne ogroža krvodajalčevega zdravja oz. njegovega počutja; omogoča pa nadaljnjo predelavo krvi na komponente tako, da lahko en krvodajalec pomaga več bolnikom hkrati.

Svetovni dan krvodajalstva obeležujemo 14. junija.