SLOVENIJA BO UKRAJINI POSLALA TANKE: V zameno naj bi od Nemčije dobila tole

Slovenija

Nemčija je sklenila dogovor o pošiljanju težkega orožja v Ukrajino z več vzhodnoevropskimi državami, tudi s Slovenijo, so po poročanju nemške tiskovne agencije dpa potrdili v Berlinu. Slovenija naj bi v Ukrajino poslala tanke, te bi ji v zameno Nemčija nadomestila z oklepniki. Na slovenskem obrambnem ministrstvu informacij niso komentirali.

Slovenija bo po navedbah neimenovanih virov, ki jih navaja dpa, v Ukrajino poslala tanke T-72 sovjetske izdelave, Nemčija pa bo v zameno Sloveniji dala tanke oz. oklepnike nemške izdelave iz lastnih zalog.

Da je Nemčija sklenila dogovor o pošiljanju težkega orožja v Ukrajino, je sicer danes po poročanju francoske tiskovne agencije AFP potrdila nemška obrambna ministrica Christine Lambrecht.

Viri dpa navajajo, da naj bi v skladu z dogovorom Nemčija Sloveniji namenila oklepnike marder in fuchs, Slovenija pa naj bi izrazila željo po bolj modernem orožju, vključno s tanki leopard 2 in oklepniki puma ter boxer.

Na slovenskem ministrstvu za obrambo so odgovorili, da morebitnih dogovorov o pošiljkah orožja v Ukrajino ne morejo komentirati.

Kasneje so z ministrstva za obrambo sporočili, da se je obrambni minister Matej Tonin v sredo preko videokonference pogovarjal z nemško kolegico Christine Lambrecht.

"Na srečanju sta se pogovarjala, kako lahko zavezniške države pomagamo Ukrajini pri njeni obrambi pred agresijo Rusije. V zvezi s tem sta govorila o različnih možnostih, kako lahko Slovenija in Nemčija skupaj pomagata Ukrajini," so sporočili.

Kot so še dodali, se bodo pogovori nadaljevali, ko bodo odločitve sprejete, pa bodo o tem obvestili javnost.

Sodeč po informacijah, dostopnih na spletni strani Slovenske vojske, Slovenija sicer ne razpolaga s tanki T-72, pač pa s tanki M-84 jugoslovanske izdelave. Gre za tanke, ki so posodobljena verzija tanka T-72.

Nemška vlada pod vodstvom Olafa Scholza je bila v zadnjih mesecih redna tarča kritik zaradi zadržanosti do pošiljanja oborožitve v Ukrajino. Nemčija sicer ukrajinske sile zalaga z orožjem in strelivom, a je doslej zavračala pozive k pošiljanju tankov ali bojnih letal v Ukrajino.

BONUS VIDEO: S čim je bila onesnažena Rižana, smo priča ekološki katastrofi?

Vlada v Berlinu je tovrstne kritike, vključno s tistimi iz ukrajinske vlade, zavračala, češ da njena vojska, po letih nizkih vlaganj, ni v položaju, da pošilja težko orožje v Ukrajino, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Novi dogovor pa Nemčiji tako omogoča, da posredno zagotovi, da Ukrajina dobi težko orožje sovjetske izdelave.

Sodeč po izjavah Lambrechtove za nemško televizijo NTV bodo pošiljke opravljene v kratkem, saj se, kot je dejala, vojaški strokovnjaki strinjajo, da bosta naslednja dva tedna odločilna v ukrajinskem boju proti ruski vojski.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
manemebasat |  22 .04. 2022 ob  16: 24
Tonin mona, si zrel za v arest!