SKOKOVIT PORAST OKUŽB V ITALIJI: V tednu dni za 55 odstotkov več primerov

Svet

Novi podatki kažejo, da se je število sprejemov covidnih bolnikov na intenzivne oddelke v Angliji povečalo že drugi teden zapored. Še naprej se povečuje tudi število vseh hospitalizacij, število bolnikov pa se približuje vrhu, doseženemu med prejšnjim valom okužb spomladi. Število hospitalizacij se je povečalo tudi v Italiji.

Trenutno je v Angliji v bolnišnicah 11.878 ljudi, ki so bili pozitivni na covid-19, kar je za 33 odstotkov več kot prejšnji teden. Število bolnikov je zdaj približno tri četrtine največjega števila, doseženega med valom BA.2, vendar je še vedno precej pod ravnmi na začetku pandemije, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Približno šest od desetih bolnikov, ki so pozitivni na covid-19, se zdravi predvsem zaradi drugih bolezni in ne zaradi virusa, vendar jih je treba še vedno izolirati od drugih bolnikov, kar pomeni dodaten pritisk na bolnišnično osebje in vire.

Strokovnjaki opozarjajo, da bo število okužb verjetno naraščalo še ves julij, kar je posledica precejšnje oslabitve odpornosti med starejšimi ljudmi. Sedanji val povzročata različici omikron BA.4 in BA.5, ki sta zdaj prevladujoča seva covida-19 v Združenem kraljestvu in sta bolj prenosljiva kot različica BA.2, zaradi katere je raven okužb v začetku leta dosegla rekordno raven.

Število okužb z novim koronavirusom pa se povečuje tudi drugod. V Italiji je število okužb zdaj 100-krat večje v primerjavi z istim tednom julija 2021, hkrati pa beležijo štirikrat več bolnišničnih sprejemov kot pred natančno enim letom.

Italija je v obdobju od 29. junija do 5. julija zabeležila 595.349 novih primerov okužb, kar je 55-odstotno povečanje glede na prejšnji teden.

Število okužb se je povečalo v vseh italijanskih regijah, v 38 pokrajinah pa so zabeležili več kot 1000 primerov na 100.000 prebivalcev.

Poročilo navaja, da se je število hospitalizacij v obdobju od 29. junija do 5. julija povečalo za več kot 32 odstotkov, medtem ko se je število primerov na intenzivni negi povečalo za več kot 36 odstotkov.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija