ŠIRI SE STRAH ZARADI NOVEGA SEVA KORONAVIRUSA: Vse več držav prepoveduje povezave z Veliko Britanijo

Svet

Po Nizozemski je danes tudi Belgija napovedala, da bo prepovedala vse letalske povezave z Veliko Britanijo, potem ko so tam potrdili obstoj seva novega koronavirusa, ki je bolj nalezljiv od sedaj poznanih. Podobno je lete prepovedala Avstrija, Italija pa je to napovedala, poročajo tuje tiskovne agencije.

Države so vse bolj zaskrbljene zaradi novega seva koronavirusa, ki je po navedbah britanskega premierja Borisa Johnsona do 70 odstotkov bolj nalezljiv in je na Otoku že ušel izpod nadzora.

Belgija bo zaradi seva za najmanj 24 ur opolnoči v celoti zaprla svojo mejo z Veliko Britanijo, je sporočil premier Alexander De Croo. Ukrep vpliva tako na letalske kot železniške povezave. Že pred tem se je za prepoved vseh letov odločila Nizozemska. Kot so sporočili iz vlade, od danes do najmanj 1. januarja velja prepoved vseh letov iz Velike Britanije. Za potezo so se odločili po priporočilu nizozemskega urada za javno zdravje. Nizozemski urad je sicer sporočil, da so bolj nalezljiv sev že odkrili v naključnih vzorcih na Nizozemskem v začetku decembra. Primer morajo sedaj podrobneje preučiti.

Lete iz Velike Britanije je medtem prepovedala tudi že Avstrija, je poročala avstrijska tiskovna agencija APA.

Tudi Wales in Škotska se pridružujeta zaostritvi omejitve potovanj. Škotska premierka Nicola Sturgeon je prepovedala potovanje med Škotsko in drugimi deli Velike Britanije, policija pa je okrepila nadzor meje. Nadzornih točk ne nameravajo uvesti, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Ukinitvi povezav z Veliko Britanijo se bo sicer pridružila tudi Italija, je danes potrdil zunanji minister Luigi Di Maio. Kdaj točno bi ukrep stopil v veljavo, ni povedal, le da trenutno še pripravljajo ukaz.

Nemška vlada podobno pripravlja prepoved letov iz Velike Britanije, obenem bi prepovedali tudi letalske povezave z Južno Afriko. V Nemčiji zaenkrat še niso potrdili novega seva, je danes na Twitterju potrdil vodilni virolog pri berlinski bolnišnici Charite Christian Dorsten.

Nemška kanclerka Angela Merkel se je danes po telefonu slišala s francoskim predsednikom Emmanuelom Macronom, predsednico Evropske komisije in predsednikom Evropskega sveta Charlesom Michelom. Vsebina pogovora ni znana, iz Elizejske palače so le sporočili, da je bil v središču pogovora skupni evropski odziv na novi sev koronavirusa. Macron je sicer za danes sklical obrambni svet. Francija pa naj bi zaenkrat le razmišljala o prekinitvi vseh povezav z Otokom.

Španija pa je EU pozvala k usklajenemu odzivu glede odpovedi poletov iz Velike Britanije. Cilj je zaščititi pravice evropskih državljanov in se izogniti enostranskim ukrepom, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Norveška je medtem pozvala potnike iz Velike Britanije, naj upoštevajo pravila karantene. Slovenija z Veliko Britanijo trenutno nima neposrednih potniških letalskih povezav.

Strah pred novim sevom se širi tudi zunaj Evrope. O prekinitvi povezav z Veliko Britanijo namreč razmišlja Izrael. Premier Benjamin Netanjahu se je zavzel za prepoved prihoda potnikov iz Velike Britanije, Danske in Južne Afrike.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija