"ŠE SEM UPORABEN": V Slovenski Istri novi kotički za oddajo še delujočih aparatov (FOTO, VIDEO)

Koper

V okviru projekta Life spodbujamo e-krožno je danes družba Zeos v sodelovanju z lokalnimi partnerji v uporabo predala štiri nove kotičke, kamor lahko občani predajo še delujoče aparate. Doslej so v okviru projekta po Sloveniji postavili skupno 40 takšnih kotičkov, do konca letošnjega poletja jih bodo še vsaj 20.

V Slovenski Istri so danes v sodelovanju s predstavniki javnega podjetja Okolje Piran, Komunale Izola in Marjetice Koper kotičke za oddajo še delujočih aparatov v uporabo predali na zbirnem centru Dragonja v piranski občini, na zbirnem centru v občini Izola in na zbirnem centru Sermin v koprski občini. Četrti kotiček je v zbirnem centru Dvori pri Sv. Antonu, ki tako kot zbirni center Sermin spada pod okrilje Marjetice Koper.

Soorganizatorja dogodkov sta bila tudi Zbornica komunalnega gospodarstva pri GZS in družba TSD, ki kot projektni partner vsem aparatom, ki jih zberejo v omenjenih kotičkih, preveri funkcionalnost in električno varnost ter jih nato vrne na trg po primerni ceni ali pa jih podari.

Kotički za oddajo še delujočih aparatov so označeni z rumeno tablo, v njih pa lahko občani oddajo pralne stroje, hladilnike, pečice, male gospodinjske aparate, radijske sprejemnike, zvočnike, televizorje, monitorje, svetila, računalniško opremo ter orodje za dom in vrt; skratka vse naprave, ki delujejo na elektriko ali baterije.

"Veseli nas, da smo poleg Centra ponovne uporabe odprli še kotiček za oddajo delujočih električnih in elektronskih aparatov, s čimer bomo podaljšali njihovo življenjsko dobo in zmanjšali količino e-odpadkov. Teh smo v letu 2021 v Občini Piran zbrali kar 44 ton," je, kot so sporočili iz družbe Zeos, dejala vodja sektorja javnih storitev iz javnega podjetja Okolje Piran Milica Maslo Bezer.

Tudi direktor Komunale Izola Denis Bele sodelovanje v projektu Life spodbujamo e-krožno in vzpostavitev kotička ponovne uporabe vidi kot nadgradnjo dosedanjih prizadevanj komunale za ponovno uporabo še uporabnih predmetov oz. kot doprinos k širjenju dobre prakse med občani.

"Skupno sodelovanje pri takih projektih, kot je kotiček ponovne uporabe še delujočih elektronskih aparatov, je eden izmed primerov dobre prakse za prehod v krožno ekonomijo in približevanje cilju doma brez odpadkov. Verjamem, da bodo občani Kopra in Ankarana sledili tem primerom dobre prakse in kotička na Serminu in Svetem Antonu s pridom uporabljali," je dejal direktor Marjetice Koper Davor Briševac.

Vsi predstavniki lokalnih partnerjev so na srečanju tudi podpisali posebne listine o predaji kotičkov in simbolično tudi oddali v rumene zbiralnike svoje še delujoče aparate.

"S postavitvijo kotičkov za ponovno uporabo bomo naredili korak naprej k prehodu na krožno ravnanje z električno in elektronsko opremo tudi na naši Obali. Pravilno ločevanje e-odpadkov je seveda zelo pomembno, poskrbeti pa moramo tudi, da bi bilo teh odpadkov čim manj," pa je ob obisku Obale sklenil direktor družbe Zeos Emil Šehić.

Projekt Life spodbujamo e-krožno, katerega namen je krepiti ozaveščenost gospodinjstev o ključnih elementih krožnega gospodarstva na področju električne in elektronske opreme, poteka od začetka leta 2020 do konca leta 2024. Vrednost projekta je 2,1 milijona evrov, od tega dobro polovico sredstev predstavlja finančni prispevek EU, preostalo pa k projektu prispevajo ministrstvo za okolje in prostor ter projektni partnerji.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Tine |  11 .02. 2022 ob  10: 03
Briškovac pravi, da je še uporaben in da ni še za v smeti. Ha ha ha. Briškovac, ti si se rodil povarjen.
ZigaZois |  11 .02. 2022 ob  09: 01
Plačamo odvoz odpadkov in moramo zmeraj več stvari vozit na deponije.
Vsaj v Izoli je tako. Iskal sem prostor ali kontejner za odpadno elektroniko, stare baterije in akumulatorje pa tega ni nikjer.
Baterije še zbirajo v nekaterih trgovinah kaj drugega pa ne. Potem pa ljudje take stvari mečejo v komunalne odpadke, bolj zavedni puščajo na "ekoloških otokih" a se komunalci jezijo.