SE NASLEDNJI TEDEN OBETA ODPRTJE TRGOVIN Z OBLAČILI? Vlada je predlogu naklonjena pod enim pogojem

Slovenija

Predstavniki TZS so se danes sestali s predsednikom vlade Janezom Janšo, gospodarskim ministrom Zdravkom Počivalškom in ministrom za zdravje Tomažem Gantarjem. Predstavniki vlade so poudarili, da je odpiranje trgovinskih dejavnosti odvisno od izboljšanja epidemiološkega stanja v prihodnjih dneh, trgovci pa so opozorili na nujnost hitrega odprtja.

Sestanka, ki je potekal na pobudo predsednice Trgovinske zbornice Slovenije (TZS) Mariče Lah, so se udeležili tudi infektologinja in vodja strokovne svetovalne skupine Bojana Beović, predsednik upravnega odbora družbe BTC Jože Mermal ter direktorica družbe Magistrat International Helena Draškovič, so sporočili z gospodarskega ministrstva.

Dogovorili so se, da bi v primeru izboljšanja epidemiološkega stanja v prihodnjih dneh lahko začeli sproščati nekatere omejitvene ukrepe. Če bi dosledno upoštevanje ukrepov pokazalo vidni napredek pri zajezitvi širjenja covida-19, bi lahko že prihodnji teden začeli odpirati trgovine z oblačili in obutvijo ter avtosalone in nekatere storitvene dejavnosti. Že januarja pa bi bilo lahko s pomočjo izvajanja hitrih testov pred vstopom v trgovine in salone omogočeno tudi obsežnejše odpiranje gospodarskih dejavnosti.

Zaradi omejitvenih ukrepov in začasne prepovedi prodaje blaga in storitev potrošnikom so številna podjetja na robu preživetja. Na drugi strani pa je zdravstveni sistem prav tako na skrajnem robu svojih zmožnosti za zagotavljanje ustrezne obravnave bolnikov. Zato je odpiranje dejavnosti v prvi vrsti odvisno od doslednega spoštovanja ukrepov in zmanjšanja števila obolelih s covidom-19, so poudarili na ministrstvu.

S TZS se zato na javnost obračajo z željo, da posamezniki omejijo število in intenzivnosti stikov, saj se lahko na ta način zmanjša možnost širjenja okužb in posledično doseže izboljšanje epidemiološke slike. "To mora biti naša skupna, kolektivna zaveza, da bi se zajezitveni ukrepi čimprej začeli sproščati, življenje pa vrnilo v stanje, kot smo ga poznali pred epidemijo," so poudarili.

"Zavedamo se, da so nekatera podjetja zaprta že večji del leta, zato si prizadevamo, da se jim v okviru sedmega paketa ukrepov nameni posebna pomoč in v največji možni meri nadoknadi njihov izpad prihodkov," so še dodali na ministrstvu.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
ZigaZois |  05 .12. 2020 ob  02: 27
12
Kaj pomaga tistim, ki živijo v majhni občini. če ne morejo do trgovin. Naj raje odprejo občine in nadzirajo gibanje med regijami.