ŠE 10.000 PODPISOV POD POBUDO ZA REFERENDUM O INVESTICIJAH V VOJSKO: Ustavno sodišče medtem še vedno presoja

Slovenija

Predstavniki Levice so v DZ vložili 10.000 podpisov pod pobudo za referendum o noveli zakona o izvrševanju proračuna. Ta po njihovem mnenju predstavlja obvod za nakupe orožja, medtem ko ustavno sodišče še presoja o dopustnosti referenduma o zakonu o zagotavljanju sredstev za investicije v Slovenski vojski (SV).

Koordinator Levice Luka Mesec je v izjavi ob vložitvi podpisov, ki so jih zbrali v štirih dneh, spomnil, da so že konec preteklega leta v petih dneh zbrali okoli 30.000 podpisov za referendum o zakonu o zagotavljanju sredstev za investicije v SV, ki do leta 2026 predvideva za 780 milijonov evrov investicij. Koalicija je nato potrdila sklep o nedopustnosti referenduma, ki ga Levica izpodbija na ustavnem sodišču. Ustavno sodišče, ki odloča tako o dopustnosti referenduma kot ustavnosti zakona samega, pa je pozneje izvajanje zakona zadržalo.

Tokratna akcija za ustavitev novele zakona o izvrševanju proračuna je tako po Meščevih navedbah nadaljevanje lanske. Pojasnil je, da so državljanom predstavili zelo jasno dilemo, saj da gre pri vprašanju, kam bomo investirali 780 milijonov evrov, za vprašanje, kako se bomo kot družba razvijali.

"Medtem ko je vlada pripravljena za orožje v samo šestih letih nameniti 780 milijonov evrov, bomo do takega zneska pri investicijah v zdravstvu iz Evrope in iz Slovenije prišli šele v desetih letih in pol," je orisal. Pri investicijah v dolgotrajno oskrbo bi to po njegovih besedah ob trenutnih trendih trajalo 27 let, pri stanovanjih pa 150 let. Mesec je zato prepričan, da mora ljudstvo na referendumu odgovoriti na vprašanje, ali se strinja, da gre ta denar za orožje.

Prepričan je, da želi vlada z novelo zakona o izvrševanju proračuna izvesti obvod ustavnega sodišča, ljudske volje in ustavne ureditve, da bi si ustvarila novo podlago za orožarske nakupe. "Obramba domovine se začne pri obrambi njenega reda in demokracije v državi," je poudaril.

Novela zakona o izvrševanju proračuna sicer določa, da kot izjema od omejitev prevzemanja obveznosti iz proračuna ne veljajo pogodbe za investicije na podlagi posebnega zakona, pač pa predvidene s splošnim dolgoročnim programom opremljanja in razvoja SV ter srednjeročnim obrambnim programom za njegovo izvedbo.

Na vprašanje glede dopustnosti referenduma o zakonu o izvrševanju proračuna, ki po ustavi ni mogoč, je Mesec odgovoril, da to ni zakon o izvrševanju proračuna pač pa je "poskus, kako v zakon o izvrševanju proračuna vtakniti stvari, ki se izvajanja proračuna ne tičejo". Poudaril je, da je bil zakon o izvrševanju proračuna za leti 2021 in 2022 sprejet lani in se tudi izvaja, z novelo pa da se je vlada želela izogniti referendumu.

Aktivistka Minca Herlec, ki je pomagala pri zbiranju podpisov, je ob njihovi današnji vložitvi v DZ izpostavila, da je generacija mladih v zadnjem letu izgubila veliko. "Vsi mladi, ki smo podpisali pobudo za ta referendum, zahtevamo, da se sredstva namenijo za našo prihodnost, in ne za vojaške posle in nove orožarske afere," je dejala.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija