SAMO POHVALE Z IZJEMO GANTARJA: "Moram reči, da izjava našega someščana za nas ni bila ravno vzpodbudna"

Piran

Jadralni kluba Pirat je v Portorožu v sodelovanju z Mednarodno organizacijo razreda optimist (IODA) in pod okriljem Jadralne zveze Slovenije pripravil evropsko prvenstvo mladinskega razreda optimist, ki se je končalo v soboto pozno popoldne. Prijavljenih je bilo 269 jadralk in jadralcev iz 33 držav, zmagi pa sta odšli v Italijo.

Prvenstvo se je v skladu z novimi omejitvami zaradi zajezitve epidemije novega koronavirusa končalo dan pred uradnim zaključkom.

Po osmih regatah v pretežno šibkem in zelo spremenljivem vetru, ki je od mladih jadralcev zahteval precej spretnosti in jadralskega znanja, je nova evropska prvakinja postala italijanska jadralka Rebecca Geiger, evropsko srebro je pripadlo njeni rojakinji Lisi Vucetti, bron pa Poljakinji Evi Lewandowski.

Med mladimi jadralci je naslov osvojil Italijan Adriano Cardi Quan, srebrn je David Rhode iz Avstrije in bronast Santiago Sesto Cosby iz Velike Britanije. Najboljše tri evropske države so bil Italija, Španija in Švica.

Najboljša slovenska jadralka v floti 113 tekmovalk je bila aktualna državna prvakinja Jelizaveta Levandovska na 29. mestu, drugouvrščena slovenska deklica je bila Alja Petrič na 43. mestu, sledila je Tarin Pečar na 45. mestu. Med 156 jadralcev je bil najboljši Slovenec Mark Rodica na 43. mestu, Maj Petrič je bil 49., aktualni državni prvak Svit Dujmovič Šterpin pa 49.

Mitja Margon, nekdanji olimpijec v razredu 470 in predsednik Pirata ter vodja organizacijske ekipe, je po prvenstvu povedal: "Organizacija je bila uspešna kljub vsem zahtevam in protokolom, ki smo jih imeli tako s strani našega inštituta, naše vlade kot tudi mednarodne zveze, ki je še posebej striktna. Z ekipo ljudi, ki je bila tukaj od jutra do večera, smo se jih trudili zagotavljati in smo jih tudi uspešno zagotovili."

Margon je dodal: "Moram reči, da izjava našega someščana, ministra (Tomaža Gantarja, op. STA), za nas ni bila ravno vzpodbudna, ampak žal si ni utegnil priti ogledati prizorišča, kjer bi se prepričal v nasprotno. Kljub vsem oteževalnim okoliščinam smo izpeljali zgledno prvenstvo in še posebej pohvale, ki so prihajale s strani staršev, ki so iz svojih domovin spremljali svoje otroke, so bile vzpodbudne in zagotovilo, da smo izpeljali zadevo tako, kot so od nas pričakovali in zahtevali."

Gantar je 21. oktobra na vladni novinarski konferenci ob predstavitvi omejitvenih ukrepov za šport izpostavil prav evropsko prvenstvo v mladinskem jadralnem razredu optimist, ter dejal, da "prvenstvo poteka brez ustreznih ukrepov".

Pirat je po odpovedi Estonije pridobil organizacijo šele letos poleti, običajno priprave na tekmovanje potekajo leto ali dve. V Piratu so zato po posvetu z Nacionalnim inštitutom za javno zdravje (NIJZ), ki jim je izdal tudi soglasje za organizacijo dogodka, in v sodelovanju s Svetovnim jadranjem, uvedli vrsto protokolov, ki so prispevali k varnosti udeležencev.

Vsi sodelujoči so morali predložiti negativen rezultat testa na novi koronavirus, na ozemlje kluba je bil vstop dovoljen samo jadralcem, trenerjem, vodjem ekip in organizatorju, celo starši so ostali zunaj. Dnevno se je merila temperatura pred vstopom na prizorišče, nosili so maske, ohranjala se je varnostna razdalja, razkuževali so roke in skupne površine.

"Prav ganjena sem, skoraj nisem verjela, da bomo to prvenstvo dejansko izpeljali. Bilo je lepo videti, kako so vsi, trenerji, vodje ekip, pa tudi najmlajši jadralci sodelovali in upoštevali vse covid protokole. Naše regate so običajno tudi velika druženja, in tudi ta del smo morali na žalost tukaj izpustiti. Vsekakor pa ne morem prehvaliti Mitje Margona in njegove ekipe iz Pirata. Kar so naredili, je izjemno. Do nas so prišle samo pohvale in niti ena sama pripomba. Organizacija takega dogodka je zahtevna že sama po sebi, oni pa so se povrhu morali spopasti še z zdravstvenimi razmerami," je ocenila Carmen Casco, podpredsednica IODA, zadolžena za Evropo.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Obala1 |  25 .10. 2020 ob  14: 03
14
@tiramola dobro rečeno ...pa samo za dodatek lepo bi ga bilo za vprasat kje je koncala vas ta razlika v denarju pri promenadi ( planiran je bil sivec ) In kako so si razdelili pivnico.
A Mitja tebi kapa dol. Car si. Zaradi entuzijazma In energije ki jo dajas vsem regatam ki jih organiziraš .
Tiramola  |  25 .10. 2020 ob  11: 09
17
Seveda gantar ni za za ta del Istre nič nikoli naredil tudi ko je bil župan.
A ja, edino grafista je pripeljal v občino.
A ja pa škarpo je sezidal s kamna železničarske postaje v Luciji.
Uničil stranko desus in pripeljal nazaj rjavo kanto.
Rjava kanta mu zagotavlja mesto v politiki za naslednja leta. Verjamem, da vse kapucine in jedačo plača iz lastnega žepa in ne tako kot Pivceva.

Kot minister bi si lahko vzel čas in si ogledal in pohvalil trud organizatorjev.

Hvala klubu za lepo predstavo in tekmovalcem.
Športniki so špica v tej državi. Lp