SPUST PRINCESKE S PIRANSKEGA ZVONIKA: Urška bo danes 'priletela' v Aleksovo naročje

Piran

Pirančani bodo drevi že četrtič spustili Princesko z zvonika. Z dogodkom, ki vsako leto pritegne številne obiskovalce, obujajo spomin na dogodek iz leta 1343, ko je po verovanju piranski zavetnik sv. Jurij Pirančane rešil pred strašno nevihto. Letošnja prireditev bo po napovedih organizatorjev še bolj povezana s tem srednjeveškim obdobjem

V mestnem arhivu so namreč našli papeško bulo, ki jo je leta 1346 papež Klement poslal Pirančanom. V njej je tudi risba, na kateri sta princeska in Sv. Jurij, ki s sulico drži zmaja. Organizatorji so iz originalne slike vzeli princesko ter ji dodali obrise piranske cerkve in zvonika. Novo sliko so natisnili na 20 metrov dolgo zastavo v barvah Pirana, ki so jo poimenovali Princeskina zastava, so zapisali v Športno kulturno izobraževalnem društvu (ŠKID) Jaz sem najboljši.

Urška Kveder

Letošnja princeska je Urška Kveder

Pri organizaciji dogodka sodelujejo še Skupnost Italijanov Giuseppe Tartini Piran, piranska občina in Avditorij Portorož. Letošnja Princeska je Urša Kveder, maturantka in odlična športnica. Urša je med vsemi prijavljenimi dekleti, ki so morale biti Pirančanke, dobila največ glasov. Princeska bo na trgu priletela v naročje Princa Aleksa Lavriča Petriča, ki bo pred spustom s publiko izvedel Princeskin motivacijski ples.

Poseben nočni spektakel

Na letošnji prireditvi bodo sodelovali tudi bobnarji in metalci zastav iz italijanskih Palmanove in Conegliana. Pripravljajo prav poseben spektakel s posebnimi nočnimi zastavami. Čarobnost večera bo poudarila flavtistka in "nevihta", ki se bo pred spustom spustila na brez javne razsvetljave zatemnjen Tartinijev trg, napovedujejo organizatorji.

Deli novico: