V Sloveniji živi približno 100 otrok s cistično fibrozo

Zdravje

V Sloveniji živi približno 100 otrok in mladih odraslih s cistično fibrozo. Gre za genetsko bolezen, ki prizadene otroke, če prejmejo okvarjen gen od obeh staršev, presaditev pljuč pa je edina možnost za preživetje bolnikov. Med 18. in 24. novembrom poteka evropski teden osveščenosti o tej bolezni, so zapisali na društvu za cistično fibrozo.

Cistična fibroza je avtosomska recesivna bolezen, kjer zaradi mutacije gena oboli približno eden od 5000 novorojenih letno. V Sloveniji se vsako leto rodijo približno trije do štirje otroci s cistično fibrozo. Ob predpostavki, da znaša njihova povprečna življenjska doba okoli 30 let, je v Sloveniji okoli 100 bolnikov s to boleznijo.

Glavni vzrok obolevanja in umrljivosti je bolezen pljuč, kjer sta posledici te motnje relativno pomanjkanje vode v sluznici dihalnih poti in manjša učinkovitost odstranjevanja sluzi. To ustvarja ugodne razmere za zgodnje pljučne okužbe in razvoj kronične okužbe.

Poleg tega so prisotni tudi simptomi bolezni prebavil, jeter in žolčnika, kot sekundarna bolezen se pojavi še sladkorna bolezen in zmanjšana kostna gostota. Zaradi motenega delovanja trebušne slinavke imajo bolniki nizko telesno težo, zato morajo uživati visoko kalorično prehrano in prehranske dodatke. Zdravljenje je usmerjeno v preprečevanje pljučnih okvar in podhranjenosti ter ohranjanje primerne kakovosti življenja.

Na zdravljenje ugodno vpliva zgodnje uvajanje čiščenja dihalnih poti

Na izid zdravljenja pljučnih obolenj pri cistični fibrozi ugodno vpliva zgodnje uvajanje čiščenja dihalnih poti, t.i. respiratorne fizioterapije. Starši otrok s cistično fibrozo in kasneje sami bolniki se naučijo fizioterapevtskih metod, ki jih redno izvajajo večkrat dnevno na domu. S tem načinom se olajša izkašljevanje goste sluzi, ki se nabira v pljučih.

Čeprav je zdravljenje cistične fibroze zgolj simptomatsko in predstavlja presaditev pljuč ob hudo napredovani bolezni edino možnost, se predvideva, da se bo v prihodnosti z genskim zdravljenjem popravilo osnovno bolezensko okvaro, pojasnjujejo v Društvu za cistično fibrozo Slovenije.

V okviru evropskega tedna osveščanja o cistični fibrozi so slovenske gimnazije prejele gradivo o tej bolezni. Ob tem so bile pozvane, naj preberejo priročnik Otrok s cistično fibrozo v šoli in si ogledajo video, kjer je opisan vpliv bolezni na življenje dijakinje v šoli.

Deli novico: