RIMSKE OBLASTI BODO OGRADILE NAJVEČJO MESTNO ZNAMENITOST: Jo bo sploh še mogoče fotografirati?

Svet

Baročna fontana Trevi je ena največjih znamenitosti italijanske prestolnice Rima in ena najprepoznavnejših na svetu. Vendar pa se mestne oblasti že dalj časa soočajo z neprimernim obnašanjem nekaterih turistov, ki se v poletni vročini večkrat osvežijo s 'skokom' v starodavno fontano.

Samo lani so ujeli ameriškega turista pri kopanju v njej, Italijanko, ki je v fontano skušala izklesati napis s ključem, in tri pijane Avstralce, ki so zlivali pijačo v vodo, poroča CNN. Vsemu temu početju pa bodo, kot kaže, kmalu naredili konec.

Rimska županja Virginia Raggi je nedavno sporočila prek svojega Facebooka, da je mestna oblast prižgala zeleno luč za gradnjo zaščitne ograje okrog omenjene fontane. Postavitev ograje bo nato sledila še okrog nekaterih drugih mestnih znamenitosti, vse z namenom, da se jih zaščiti pred negativnim vplivom množičnega turizma.

"To je rešitev, ki ne bi zakrivala pogleda na fontano Trevi in ​​bi omogočila tradicionalno metanje kovancev, ritual za vsakogar, ki obišče naše mesto," je Raggijeva zapisala na Facebooku. Marsikateri turist v fontano Trevi odvrže kovanec za srečo in letno se jih v njej nabere za 3300 evrov. Ta denar je namenjen krščanski dobrodelni ustanovi Karitas in pomeni 15 odstotkov njenih zbranih sredstev na letni ravni. Postavitev ograje mora sicer še odobriti ministrstvo za kulturno dediščino.

Nasprotniki ograje so mnenja, da s takšnimi posegi v zgodovinske znamenitosti izgubljajo na svoji verodostojnosti.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija