REŠEVALNA AKCIJA NA DIVJI PLAŽI POD BELVEDERJEM: Mimoidoči iskal pomoč, a dobil le odgovor "pustite, naj narava naredi svoje" (FOTO)

Izola

Na divji plaži pod Belvederjem se je v soboto zvečer zgodila nesreča. Na pešpoti skozi gozdiček je na plažo s klifa padel srnjak. Naključni mimoidoči mu je priskočil na pomoč in sprožila se je prava reševalna akcija.

Kot je v Facebook skupino o izgubljenih in najdenih živalih v Sloveniji zapisala uporabnica, sicer sestra rešitelja, je brat ostal ob srnjaku in poskrbel, da je žival pila vodo ter ji z gobčka spral kri, ki je bila posledica poškodbe ob padcu, a se ga ni dotikal. Pomoč naj bi skušal poiskati pri policiji, gasilcih oz. na številki 112, lovcih, torej vsej službah, na katere se je spomnil. Rezultat? Lovci naj bi lahko prišli žival le ustreliti, "naj pustimo, da narava naredi svoje", naj bi bil odgovor, ki ga je prejel.

"Težko je pustiti žival, naj umre. Več kot očitno srnjak sam ne bo prišel po strmem pobočju nazaj gor. Večinoma stoji pri miru, saj je poškodovan," je zapisala uporabnica družbenega omrežja, ki je z bratom sprožila reševalno akcijo padlega srnjaka.

Pod objavo na Facebooku, v kateri je iskala pomoč, se je znašel tudi nasvet veterinarke: "Naj se brat umakne, če je pešpot do tja, jo bo srnjak našel. Lahko pa gre jutri pogledat, kakšna je situacija in potem pokliče 112, center za obveščanje ali pa gasilce. Če se bodo v njegovi bližini zadrževali ljudje, lahko postane paničen in konča v vodi."

Po štirih urah se je situacija vendarle obrnila na bolje. V akcijo se je odpravilo Obalno društvo proti mučenju živali, ki je srnjaku pomagalo najti pot nazaj v gozd. "Kot so povedali v društvu, to ni osamljen primer in srnjaki, če niso preveč poškodovani, sami najdejo pot nazaj. A za tega se ni dalo oceniti, kako hude so poškodbe, zato ga ne bi mogli kar pustiti ob morju," je v pojasnilo zapisala rešiteljica.

Za konec pa je še dodala: "Naj bo morda to spodbuda za vse, da se ne smemo vedno (ali kar nikoli) zadovoljiti z odgovori v smislu, da bo že narava naredila svoje. Mogoče je treba obrniti deset telefonov, če na prvem ni rešitve, napisati kak SMS, če je to sobota zvečer, objavo na Facebook, ki jo vidi več ljudi, ampak vedno se da kaj narediti. Držimo pesti, da bo ta sicer gotovo zelo poskočni mladenič kmalu čisto OK."

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Piero Panin |  09 .08. 2021 ob  18: 00
Mah,vidu sem tri prometne nesrece z srno,zadnji del je imela paraliziran in ga ni mogla premikat,lahko je premikala samo vrat in glavo,ves da itak bijejo njene zadnje ure in ostane ti samo spomin.
Na sliki je videt da je malo pretresena ampak hodi lahko,prezivela bo
Piero Panin |  08 .08. 2021 ob  17: 14
@en iz raje
Vukojebina
V-u-k-o-j-e-b-i-n-a
Kartofel slovenski
Tako zgleda ko pozabis geslo...jst isto :-)
en iz raje |  08 .08. 2021 ob  13: 56
Ali je v vukoiebini sploh kakršno koli področje delovanja urejeno jQuery1123018620366532217592_1628423634912
Ištrijan |  08 .08. 2021 ob  12: 37
Mi in po vecini ostale drzave nimamo institucionaliziranih PRISTOJNIH sluzb za resevanje zivali. Imamo pa institucionalizirane PRISTOJNE sluzbe za resevanje LJUDI.
mrduck |  08 .08. 2021 ob  11: 10
17
Za take odgovore pristojnih sluzb bi morale padati kazni in sankcije.