REKORDEN PORAST OKUŽB V SYDNEYU: Policija je za pomoč prosila vojsko, napovedani so novi protesti

Svet

Policija v največjem avstralskem mestu je za pomoč pri izvajanju strogih protikoronskih ukrepov prosila vojsko. Število novih okužb je namreč kljub večtedenskemu zaprtju Sydneyja danes doseglo nov rekord, poroča francoska tiskovna agencija AFP. V minulem dnevu so jih potrdili 239, skupaj od začetka zadnjega izbruha v sredini julija pa že 2810.

Na pomoč policistom v petmilijonskem mestu naj bi tako priskočilo 300 vojakov. Pristojni upajo, da bodo ljudje tako dosledneje spoštovali omejitve, ki so bile sprejete z namenom zajezitve izbruha novega koronavirusa in trajajo že peti teden zapored, veljale pa naj bi še vsaj do konca avgusta. Poznavalci zaradi nizke, manj kot 14-odstotne precepljenosti svarijo, da bi se lahko zaprtje zavleklo še za več mesecev, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Prebivalce Sydneyja smejo svoje domove zapustiti le z namenom rekreacije, zaradi nujnega dela ali zdravstvenih razlogov in pa obiska nujnih trgovin oziroma nakupa osnovnih potrebščin, kot je hrana. Kljub temu so parki in obalne promenade že tedne polni ljudi, ki obiskujejo lokale in se zabavajo s prijatelji.

Policisti sicer vse pogosteje izrekajo globe zaradi nespoštovanja zajezitvenih ukrepov in bodo po napovedih odgovornih to v prihodnjih dneh še okrepili. Poleg tega so zaprosili za dodatne pristojnosti, tako da bi lahko odredili zaprtje lokalov, ki ne spoštujejo pravil glede ohranjanja varne medsebojne razdalje med gosti.

V mestu se je minuli konec tedna zbralo več tisoč protestnikov, ki nasprotujejo omejitvam. Napovedujejo nove proteste.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Piero Panin |  29 .07. 2021 ob  23: 14
Isto je z podnemnimi spremembami noben nic ne ukrepa in neke teorije hodijo ven ki niso za nikamor
Z demokracijo ne dosezes nic,udri vojska na ulice
td |  29 .07. 2021 ob  18: 58
In kaj pričakujejo? So edina razvita država s tako sramotno nizko precepljenostjo, mislim, da sem zasledil podatek, da je največ 15% precepljenih. Sicer eno so okužbe, drugo so hospitalizacije in intenzivni oddelki, ampak v vsakem primeru več okužb povečuje rizik za ostalo.