RAZPADAJOČA SRNA ŽE DRUGI DAN SREDI NASELJA V LUCIJI: Pristojne službe je še vedno niso odstranile (FOTO)

Kronika

Bralka, doma z območja Lucije, nam je sporočila, da je v sredo ponoči avtomobil povozil srno v naselju, kjer živi, povožena srna pa zdaj že skoraj dva dni leži na travniku ob cesti. Nihče od pristojnih kljub obvestilu bralke namreč še ni prišel pobrati njenega trupla.

Kot nam je povedala bralka, je včeraj poklicala na komunalno podjetje Okolje Piran, kjer so ji povedali, da za odvoz trupel živali niso zadolženi ter ji svetovali, naj pokliče na interventno številko 112. To je tudi storila in zagotovljeno ji je bilo, da bodo na kraj prišli sanitetni delavci. A se to še ni zgodilo do danes, ko skoraj 48 ur po smrti truplo srne še vedno leži in razpada sredi naselja, v neposredni bližini hiš, kjer se igrajo tudi otroci.

Kot je zapisano na spletni strani Uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin (UVHVVR), živalska trupla na mestu pogina prezame Nacionalni veterinarski inštitut (NVI) ali izvajalec gospodarske javne službe, ki je v tem primeru podjetje Koto d.o.o., ki ima sedež na območju Ljubljane.

Na omenjeni spletni strani je zapisano še, da mora biti odvoz trupel živali s kraja pogina opravljen "v 36 urah, izjemoma v 48 urah po prijavi pogina", "v poletnem času v 24 urah, izjemoma v 36 urah", "v primerih, ko zunanja dnevna temperatura presega 30 °C, pa v 18 urah, izjemoma v 36 urah." Na spletni strani lahko preberemo še, da je treba trupla živali s cest in naselij prevzeti prednostno, čimprej po prijavi pogina. "V primeru suma bolezni živali je treba truplo takoj po prijavi pogina oziroma usmrtitve odpeljati v vmesni obrat oziroma v NVI, kjer se opravijo pato-anatomske preiskave," dodajajo na spletni strani UVHVVR.

Dodamo lahko, da so bile temperature na Obali v zadnjih dveh dneh precej visoke, kar je še dodatno pripomoglo k hitrejšemu razkrajanju trupla srne. Obrnili smo se nam najbližjo enoto Nacionalne veterinarske službe v Novi Gorici, kjer so nam pojasnili, da so danes prejeli prijavo in da bodo truplo povožene živali danes zagotovo tudi odstranili. Zakaj je prijava do njih prišla šele danes, medtem ko bralka trdi, da je na interventno številko poklicala že včeraj, niso znali pojasniti. 

Če opazite poginulo žival na Primorskem, pokličite na dežurni telefon enote NVI v Novi Gorici: 05 3383 701 ali 05 3383 703.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
vseved |  24 .05. 2019 ob  13: 15
Zakaj je ne zakoplje ? Zakaj je treba za vsako malenkost delat tak halo ?