RAZLIČICA OMIKRON TUDI NA HRVAŠKEM? Moška naj bi se okužila na sestanku s tujimi gosti

Svet

Na Hrvaškem so pri dveh osebah, ki sta zboleli za covidom-19, potrdili visok sum na okužbo z različico novega koronavirusa omikron, je v soboto potrdila epidemiologinja Goranka Petrović iz nacionalnega zavoda za javno zdravje (HZJZ). Rezultat sekvenciranja naj bi bil znan jutri. 

Petrovićeva je v izjavi za hrvaško javno radiotelevizijo HRT potrdila, da so na HZJZ danes zjutraj prejeli vzorca dveh covidnih bolnikov, pri katerih so nato s t. i. PCR-screeningom potrdili, da obstaja velika verjetnost, da gre za različico omikron. Zdaj bo sledilo še sekvenciranje, katerega ugotovitve pričakujejo v jutri.

Vsi stiki omenjenih bolnikov morajo medtem nemudoma v 14-dnevno karanteno in se zadnji dan karantene testirati. Bolnika sta sicer po besedah Petrovićeve epidemiološko povezana, a izvora okužbe zaenkrat niso mogli jasno identificirati. Gre za hrvaška državljana, ki nista bila v Južni Afriki, sta pa bila na sestanku s tujimi gosti.

Dodala je še, da potrditev suma na omikron različico na Hrvaškem nikakor ni presenečenje, ampak je glede na razmere po svetu pričakovano. Pozvala je k previdnosti, a ne paniki.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija