RAZGLAŠEN ORANŽNI ALARM: Močna burja do 120 km/h, v Brkinih zameti, sneg pa skoraj do morja

Slovenija

Dosegla nas je izrazito hladna fronta in do večera bodo padavine zajele vso državo. Meja sneženja se bo spuščala, zvečer in ponoči bo snežilo marsikje tudi po nižinah. Po napovedih italijanskih meteorologov bo snežilo tudi na Krasu in v višjih predelih Trsta. Po nižinah se pričakuje od pet do deset centimetrov snega, višje pa več. V Brkinih bo močna burja, ki bo pihala s hitrostjo od 100 do 120 km/h, gradila snežne zamete in povzročala težave predvsem v prometu.

Reke bodo v noči na četrtek narasle po vsej Sloveniji in v večjem delu države dosegle velike pretoke. Jutri se bodo pretoki začeli zmanjševati, zmerno bodo naraščale le še večje kraške reke, Sava v spodnjem toku in Drava.

Popoldne bo najprej začelo snežiti v alpskih dolinah in ponekod na Koroškem, kasneje pa bo mraz dosegel celotno državo. Po nižinah bo snežilo predvsem zvečer in v noči na četrtek.

Sneg v višjih predelih Trsta in na Krasu

Po napovedih italijanski meteorologov bo dež prešel v sneg tudi na Krasu in v višjih predelih Trsta. Ta bo moker in težak. Civilna zaščita Furlanije-Julijske krajine je za danes popoldne in jutri dopoldne izdala rumeni alarm.

Na Primorskem bo zapihala zmerna do močna burja, ki bo v sunkih do četrtka zjutraj lahko dosegala hitrosti od 100 do 120 kilometrov na uro. Zaradi pričakovane močnejše burje je Agencija RS za okolje (Arso) za danes zvečer in ponoči izdala oranžno opozorilo.

Vremenske razmere se bodo nato v četrtek zjutraj hitro umirjale. Sneženje bo ponehalo, prav tako bo precej oslabela tudi burja. Po prehodu fronte bo nad naše kraje prišel hladnejši in bolj suh zrak, temperaturne razmere pa bodo bolj običajne za ta letni čas, kot so bile v preteklih dneh.

Jutranje temperature bodo od -3 do 1, na Primorskem od 2 do 5 stopinj Celzija. Sredi dneva in popoldne se bo od severa delno zjasnilo. Na Primorskem bo pihala šibka do zmerna burja. Najvišje dnevne temperature bodo od 1 do 5, na Goriškem in ob morju okoli 9 stopinj Celzija.

Opozorilo

Danes zvečer in v noči na četrtek bo burja na prehodu med Notranjsko in Primorsko ter v Brkinih gradila snežne zamete. Največje hitrosti bo dosegla v Vipavski dolini. V visokogorju se bo povečala nevarnost snežnih plazov.

Obeti

V petek in v soboto bo precej jasno. Jutri bosta mrzli in ponekod po nižinah megleni. Razen na Primorskem bodo temperature pod ničlo. Čez dan bo večinoma sončno, na Primorskem bo pihala šibka burja. Najvišje temperature bodo med -3 in 1, na Primorskem do 5 stopinj Celzija.

Tudi v soboto bo vreme precej podobno. Zjutraj bo na nebu nekaj visoke koprenaste oblačnosti, po še nekoliko bolj mrzlem jutru bo čez dan sončno. Pihala bo šibka burja, najvišje temperature bodo med -3 in 2, na Primorskem do 6 stopinj Celzija.

V nedeljo nas bo od severa prešla oslabljena vremenska fronta. V notranjosti bo občasno rahlo snežilo, pihal bo šibak severni veter, na Primorskem šibka do zmerna burja.

Biovreme

Danes bo vpliv vremena na počutje in razpoloženje ljudi obremenilen. Moteno bo spanje v noči na četrtek. V četrtek čez dan bo vremenska obremenitev popuščala.

Koliko snega bo zapadlo?

Najmočnejše sneženje bo zvečer zajelo zahodni del Gorenjske, Notranjsko in Kočevsko. Do jutri zjutraj po nižinah lahko zapade okoli 20, v višjih legah pa lokalno tudi do 40 centimetrov snega. Med 10 in 20 centimetrov snega bo zapadlo tudi na Koroškem in v Brkinih.

Drugod bo snežna odeja bolj skromna, kar še posebej velja za severni del Ljubljanske in Celjske kotline ter nižje dele vzhodne Slovenije, kjer bo ob prehodu fronte zapihal severni fen, ki bo sušil ozračje. Padavine bodo zato šibkejše, temperatura nekoliko višja, sneg se bo mešal z dežjem ali pa bo deževalo.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Pjero Panin |  05 .01. 2022 ob  16: 36
Bolj toplo kot danes v Kopru ni blo cel mesec