Računalniki v nakitu ali oblačilih

Tehnologija

Svetovna poraba za informacijsko tehnologijo bo po napovedih analitske hiše Gartner prihodnje leto dosegla 3800 milijard dolarjev oz. 2800 milijard evrov, kar je 3,6 odstotka več kot letos. Največ rasti bo na račun miniaturnih računalnikov s povezavo na internet, ki bodo v vse večji meri prisotni v povsem vsakdanjih izdelkih.

Leta 2009 je bilo po podatkih analitske hiše v internet povezano približno 2,5 milijarde naprav - daleč največ je bilo računalnikov in mobilnih telefonov. V naslednjih sedmih letih oz. do leta 2020 pa naj bi število povezanih naprav doseglo že 30 milijard, večino pa naj bi predstavljale majhne naprave, vgrajene v raznovrstne izdelke, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

 

Vrednost trga teh naprav bo po oceni analitikov v letu 2020 znašala okoli 1900 milijard dolarjev, najpogosteje pa naj bi se uporabljale v zdravstvu, trgovini in transportu.

"Računalniki bodo neopazni in izjemno poceni. Ne bomo se niti zavedali, da so v našem nakitu ali oblačilih," meni raziskovalec Peter Sondergaard iz analitske hiše Gartner, ob tem pa dodaja, da bomo čez sedem let v enem tednu skupaj z oblačili oprali več računalnikov, kot smo jih doslej uporabljali v celem življenju.