PRVI PRIMER OŠPIC NA OBALI: Zbolel naj bi fantek iz Izole

Izola

Minuli teden smo poročali o prvem primeru ošpic v Sloveniji. Obolelega otroka, ki se je okužil v Srbiji, so sprejeli na infekcijski kliniki v Ljubljani. V teh dneh pa so prvi primer ošpic zabeležili tudi na Obali.

Slika je simbolična.

Kot so nam potrdili na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ), so v letošnjem letu na Obali zabeležili prvi primer ošpic. Po naših neuradnih informacijah naj bi se z ošpicami okužil deček iz Izole. Ali gre za isti primer ali dva različna, še nismo uspeli ugotoviti. Na odgovore in pojasnila Splošne bolnišnice Izola namreč še čakamo.

Za primerjavo, v lanskem letu v zdravstveni regiji Koper (ki vključuje Koper, Izolo, Piran, Postojno, Ilirsko Bistrico in Sežano) primera ošpic nismo imeli, so nam še povedali na NIJZ.

V Ljubljani okužen odrasli korakal po pediatriji

Z novim primerom ošpic se medtem ukvarjajo tudi v Ljubljani. Z ošpicami okuženi odrasli je namreč v četrtek svojega otroka spremljal na pediatrični kliniki Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana. Da bi kar se da omejili morebitno širjenje okužbe, zdaj na kliniki iščejo vse ljudi, s katerimi je okuženi prišel v stik. V sodelovanju z epidemiologi po telefonu pokličejo starše teh otrok, jih povprašajo, ali je bil otrok cepljen ali ne, nato pa jih bodo bodisi cepili bodisi bodo prejeli zaščitna protitelesa. Doslej so odkrili okoli 250 oseb, s katerimi je imel okuženi stike.

"Danes je najpomembnejši dan, ker je od četrtka preteklo že kar nekaj dni. V takem primeru je treba hitro reagirati. Ni panike, stvari so pod kontrolo, ampak se za to trudi veliko osebja," je poudarila v. d. strokovne direktorice pediatrične klinike UKC Ljubljana Anamarija Meglič.

Ošpice nevarne predvsem za otroke in nosečnice

V Sloveniji se poleg ošpic pojavljajo tudi primeri oslovskega kašlja. Pri odraslih in mladostnikih se kaže kot dolgotrajen, nadležen, suh in dražeč kašelj, ki nas dvigne iz postelje in lahko povzroči tudi bruhanje. Pri majhnih dojenčkih pa je še bolj nadležen, saj zaradi kašlja ne morejo vdihniti. Letos v UKC sicer še niso sprejeli nobenega otroka z oslovskim kašljem.

Po besedah Megličeve so zaradi ošpic ogroženi predvsem otroci, ki imajo zaradi zdravil zmanjšano imunost oz. prebolevajo bolezen, ki zmanjšuje imunost. Takšni otroci lahko zbolijo s hudo nevarnimi ošpicami, je pojasnila. Ob tem so dodatno ogrožene tudi nosečnice, mlajši otroci, stari od pol leta do leta, ki še niso cepljeni. Prav tako so ogroženi vsi, ki niso bili cepljeni. Za ošpicami lahko zbolijo tudi cepljeni otroci in odrasli, a je pri njih potek bolezni lažji.

Precepljenost v Kopru nizka

Precepljenost je v zdravstveni regiji Koper druga najnižja v državi. Na prvem mestu je Ljubljana.

Po podatkih NIJZ je bila v letu 2016 precepljenost proti ošpicam pri predšolskih otrocih v Kopru 89,06-odstotna, v Izoli 93,75-odstotna, v Piranu pa 91,66-odstotna. Podatkov za leto 2017 še nimajo.

Ošpice potujejo po zraku

Ošpice so zelo kužne, saj se prenašajo po zraku. To pomeni, da se je lahko posameznik okužil z ošpicami tudi dve uri potem, ko okuženega v tem prostoru več ni bilo, je dodala vodja službe za preprečevanje in obvladovanje bolnišničnih okužb na UKC Tatjana Mrvič. Inkubacijska doba pri ošpicah traja med pet in 21 dni. Tisti, ki so bili v stiku z okuženim, lahko zbolijo še 25. januarja.

Začetni znaki bolezni so podobni drugim okužbam dihal, torej nahod, kašelj in vročina. Maja Sočan iz NIJZ zato poziva vse, ki imajo vročino, izcedek iz nosu, vnetje očesne veznice in izpuščaj, naj ne hodijo v zdravstveni dom, ampak naj prej pokličejo zdravnika.

"Da bi preprečili take dogodke moramo biti pravočasno cepljeni, treba je vzdrževati visoko precepljenost, saj z njo ne ščitimo le sebe, ampak vse ranljive skupine, ki cepiva ne smejo prejeti - to so dojenčki, nosečnice in hudo bolni otroci. S tem se pokažemo kot zavedni ljudje, ki ne skrbimo le zase, ampak skrbimo tudi za ljudi v svoji okolici," je opozorila Sočanova.

Deli novico:

@xxl |  26 .01. 2018 ob  07: 13
skoraj ne dvomim, da so zate tudi chemitrails realnost, pa ravna zemlja .. pa še bi se našlo. so ugotovili, da je neka motnja v možganih, da nekateri vidijo zarote na vsakem koraku in jih daja preganjavica.
Jaz |  12 .01. 2018 ob  15: 59
samo vem, da še nikoli v zgodovini se ni človek zavedal toliko reči kot se jih sedaj v t.i. informacijski dobi, a se hkrati utapljal v tako velikem morju bullshit-a, da ne ve več kaj je res in kaj ni... in mirno posluje naprej... tu bi rabli ena trda, trdo virtualno roko da koga prime za tista njegova virtualna jajca...
brezan12 |  10 .01. 2018 ob  14: 43
Realist, se spominjaš zdravnice, ki je svetovala sladkornemu bolniku naj ne jemlje zdravilo proti sladkorne bol.Bolnik je umrl, zdravnica ostala brez licence!Tega zdravnika prijavi ne zaradi tega ker ni cepil, ampak zaradi tega ker je podkupil sestro, da napiše da je otrok cepljen. To naredi anonimno, boš imel čisto vest!
xxl |  10 .01. 2018 ob  13: 54
Ponovno so naši mediji poslušno zagnali vik in krik... nihče pa ne poroča ali se vsaj vpraša kaj vsebujejo vsa ta cepiva, koliko časa si imun, kakšna je garancija, da kljub cepljenju ne zboliš, katere bolezni so že zdavnaj izkoreninjene in zato več ni potrebno cepiti, kdo odgovarja, če so posledice zaradi cepljenja?!?!?!
Izolan |  10 .01. 2018 ob  00: 45
Fantku in ostalim okuzenim zelim vsenajboljse!!
jurij |  09 .01. 2018 ob  18: 30
-1
@realist, se popolnoma strinjam. Ampak tistim ki ne cepijo otrok je treba zaračunat zdravljenje v primeru okužbe in prepovedat vpis v vrtce in šole.
Realist |  09 .01. 2018 ob  14: 34
Jurij!! Najprej je treba sprejeti zakon s katerim bo obvezna kontrola vseh cepiv, ki jih otroci dobivajo. In to ne kontrola teh istih proizvajalcev, kot do sedaj.
Pa še zgodba iz prve roke: Zdravnik mi je zaupal, da svojih otrok ni cepil. Seveda je v sistemu zavedeno vse kot da bi bili. To mi je dalo zelo misliti. Upam, da bo tudi tebi.
Lokvanj |  09 .01. 2018 ob  09: 18
Ospice
brezan12 |  09 .01. 2018 ob  08: 54
-1
Italijansko vrhovno sodišče je odločilo, da otroke ki niso bili cepljeni ne sprejmejo v vrtce (pokrajina Lombardija). Od različnih cepiv, za 9 cepiv je cepitev obvezna. Tiste starše ki se bojijo, bi bilo potrebno dodatno informirati.
ambot |  09 .01. 2018 ob  08: 27
-1
se pozablja kakšna velika umrljivost otrok je bila zaradi otroških bolezni, še takoj po drugi svetovni vojni , kvaliteta življenja in zdravje otrok je veliko prripomoglo prav sistesmko cepljenje.
Stavim |  09 .01. 2018 ob  08: 11
da je bil mali cepljen proti ospicam, samo tega ne omenjajo...
@(ne)vedna |  08 .01. 2018 ob  23: 22
lahko umakneš oklepaj in zaklepaj.
1