PRVI PRIMER OKUŽBE PREKO DAROVALCA ORGANA: Pacientka, ki so ji presadili pljuča, po operaciji zbolela za covidom in umrla

Svet

Zdravniki iz ameriške zvezne države Michigan so potrdili, da je umrla pacientka, ki so ji konec lanskega leta presadili pljuča. Ženska je umrla dva meseca po operaciji. Naknadno je bilo ugotovljeno, da je bil donator okužen z novim koronavirusom, čeprav so prvi testi pokazali negativen izvid, poroča NBC.

Po ugotovitvah Medicinske fakultete Michigan gre za prvi tovrstni potrjen primer okužbe preko presajenega organa. Za covidom je zbolel tudi kirurg, ki je opravil operacijo.

Darovalka pljuč je bila ženska, ki je umrla v prometni nesreči, je pa imela kronično obstruktivno bolezen pljuč. Poseg so opravili v bolnišnici v Ann Arboru.

Tri dni po operaciji je pacienta dobila visoko telesno temperaturo, znižal se ji je krvni tlak, težko je dihala. Zdravniki so potrdili infekcijo pljuč. Njeno zdravstveno stanje se je pričelo slabšati, prišlo je do sepse in težav s srcem. Ženski so ponovno opravili test na koronavirus, ki je bil pozitiven.

Testiranje vzorcev ohranjene pljučne tekočine darovalke je prav tako dalo pozitiven rezultat. Genetske preiskave pa so pokazale, da sta se prejemnica organa in kirurg okužila preko darovalke organa.

Stanje pacientke se je vse bolj slabšalo, pričeli so ji odpovedovati organi. Umrla je 61. dan po operaciji.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija