PROTIISLAMSKI DISKURZ: Kako ga razumeti in nevtralizirati

Koper

Študentska organizacija Univerze na Primorskem (ŠOUP) v četrtek, 13. decembra, ob 17. uri v Študentskem centru Univerze na Primorskem v Kopru organizira predavanje in javno razpravo o sodobni stigmatizaciji islama kot posledico aktualnih sprememb v evropskem političnem prostoru na področju migracij in priseljevanja.

Vse od leta 2015, ko se je Evropa začela soočati s prihodom večjega števila migrantov, izvirajočih prvenstveno iz muslimanskih dežel (Sirije, Iraka in Afganistana), se na stari celini krepi protiislamski diskurz, ki islam in muslimane slika izjemno negativno. Krepijo se desne stranke in desničarske skupine, ki opozarjajo na nevarnost, da bi Evropo 'preplavili muslimani'. "Protiislamski diskurz v Evropi in širše na Zahodu obstaja že približno 900 let in je zaradi tega globoko zakoreninjen. Skozi zgodovino so ga (re)producirale različne družbene skupine, in sicer zaradi uveljavljanja svojih posebnih interesov," nad trenutnim razvojem dogodkov v Evropi ni presenečen izvajalec predavanja doc. dr. Primož Šterbenc, strokovnjak za mednarodne odnose, ki se v svojem raziskovanju osredotoča na islam in dežele Bližnjega vzhoda.

Primož Šterbenc je diplomiral in magistriral iz politologije - mednarodnih odnosov in doktoriral iz sociologije religij. Trenutno je docent na Fakulteti za management Univerze na Primorskem. Raziskovalno sodeluje z European Council on Foreign Relations (ECFR) in Trans-European Policy Studies Association (TEPSA) ter občasno ekspertno svetuje Ministrstvu za zunanje zadeve Republike Slovenije. Raziskuje islam, dogajanja v muslimanskem svetu, odnose med Zahodom in muslimanskim svetom, izraelsko-palestinski konflikt ter (geo)politično-varnostni položaj v Evraziji in Afriki.

"Namen dogodka je študentom in tudi širši javnosti omogočiti voden javni diskurz ter podati strokovne odgovore na aktualna družbena in politična vprašanja," sporoča Gabriel Jablanovec, sekretar za izobraževanje in študentsko svetovanje ŠOUP.

Deli novico: