PROTESTNIKI NAPADAJO Z MOLOTOVKAMI IN PIROTEHNIKO: Poškodovanih že več kot 50 policistov (FOTO, VIDEO)

Svet

V severnoirskem Belfastu so se v četrtek zvečer nadaljevali nasilni izgredi, ki potekajo že cel teden. Izgredniki so v policiste metali molotovke, policija pa je odgovorila z vodnim topom.

V zahodnem predelu severnoirske prestolnice, kjer že teden dni potekajo nasilni izgredi zaradi posledic brexita in nezadovoljstva z domačo politiko, se je v četrtek znova zbralo več sto fantov in mlajših moških. Izgredi so potekali na obeh straneh meje med območji unionistov in irskih nacionalistov oziroma republikancev.

Zamaskirani in pokriti s kapucami so izgredniki v policijske barikade metali zidake, kamenje, molotovke in pirotehnične izdelke, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Ko je skušala skupina protestnikov potisniti poškodovan avtomobil v policijske barikade, je policija uporabila vodni top. Policisti so jih prek zvočnika pozvali, naj se razidejo, ali jih bodo aretirali. Britanski BBC poroča, da je severnoirska policija vodni top proti izgrednikom uporabila prvič po šestih letih.

Severnoirska pravosodna ministrica Naomi Long je izrazila obžalovanje, da je v četrtek na območju znova izbruhnilo nasilje. "Z nasiljem ni mogoče doseči ničesar. Prinese samo strah lokalnim prebivalcem, ki si zaslužijo veliko boljše razmere. To se mora končati," je pozvala na Twitterju.

Nasilje je obsodilo tudi več političnih strank, ki so k umiritvi razmer skupaj pozvale tudi že v četrtek pred izgredi. V četrtek se je na zasedanju o nasilju sestal tudi regionalni parlament.

O tem pa sta po telefonu govorila tudi britanski premier Boris Johnson in njegov irski kolega Micheal Martin, ki sta pozvala k umiritvi napetosti. Pozivom so se pridružile ZDA.

V tednu dni nasilja je bilo poškodovanih več kot 50 policistov, aretirali so deset nasilnežev. Podatkov o morebitnih poškodovanih ali aretiranih za četrtek zvečer ni.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Lili |  09 .04. 2021 ob  14: 34
Klasika! Med protestnike se pomešajo plačane barabe in naredijo kažin..že videno tudi pred našim parlamentom!