PROTESTI OVIRALI POUK V PRESTOLNICI: Dijaki zaskrbljeni, zahtevajo pravico do nemotenega izobraževanja

Slovenija

V Dijaški organizaciji Slovenije (DOS) in Dijaški skupnosti Ljubljane (DSL) ob dogajanju v Ljubljani v tem tednu in napovedi novih protestov izražajo zaskrbljenost glede izvajanja pouka v prihajajočem obdobju. Javnost in odločevalce zato prosijo, da umirijo strasti in dijakom zagotovijo pravico do nemotenega izobraževanja.

Predsednik Dijaške organizacije Slovenije Simon Trussevich in predsednik Dijaške skupnosti Ljubljana Majk Zupančič sta danes sporočila, da so se dijakinje in dijaki nekaterih srednjih šol v središču Ljubljane z zaskrbljenostjo obrnili nanju ter zahtevali normaliziranje izvajanja izobraževalnega procesa.

V torek je bil namreč na šolah v središču Ljubljane zaradi protestnega shoda in ukrepanja policije oviran pouk v popoldanskem času. Dijakinje in dijaki so poročali o motenju pouka, hrupu in ogrožanju zdravja dijakov po odhodu iz šolskih prostorov zaradi solzivca, vodnega topa in drugih prisilnih sredstev.

Naslednji dan je bila, zaradi možnosti ponovnih protestov in zagotavljanja varnosti dijakov, na šoli v središču Ljubljane sprejeta odločitev, da se dijaki, ki imajo pouk v popoldanskem času, izobražujejo na daljavo.

"Glede na preteklo dogajanje in napovedi novih protestov smo v predsedstvu Dijaške organizacije Slovenije in upravnem odboru Dijaške skupnosti Ljubljane resno zaskrbljeni glede izvajanja pouka v prihajajočem obdobju. Zato obsojamo vsa dejanja, ki so v neskladju z zakoni in kršijo javni red in mir ter spodbujajo nasilje in uporabo prisilnih sredstev. Zavedati se moramo, da tovrstni dogodki še dodatno poglabljajo negotovost med dijakinjami in dijaki in krepijo strah med ljudmi," sta v današnjem sporočilu za javnost zapisali organizaciji.

Poudarili sta, da sta sicer odločni zagovornici svobode izražanja in mirnih zborovanj, a ko ta ne omejujejo in ogrožajo pravic ter svoboščin drugih, v tem primeru dijakinj in dijakov. "Javnost in odločevalce zato prosimo, da umirijo strasti, se pogovorijo in zagotovijo varnost ter uveljavljanje ene od osnovnih dijaških pravic - pravico do nemotenega izobraževanja," sta dodali.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
alfa |  09 .10. 2021 ob  07: 07
-1
dragi dijaki gre se tudi za vašo prihodnost...ali nemara želite da vas hitler še naprej omejuje,,,malo potrpite ,jutri bo nov dan