PROSTOVOLJCI BODO 'NADZIRALI' ITALIJANE: 60.000 jih bo opozarjalo na spoštovanje socialnega distanciranja

Svet

V Italiji nameravajo angažirati okoli 60.000 prostovoljcev, da bi med rahljanjem ukrepov zaradi epidemije covida-19 ljudi na ulicah opozarjali na spoštovanje pravil socialnega distanciranja. Minuli konec tedna, ki je bil prvi po odpravi karantene, so poročali o množičnem druženju Italijanov v letoviških krajih, parkih in lokalih.

Vse fotografije so simbolične.

Minister za regionalne zadeve Francesco Boccia je v ponedeljek napovedal angažiranje prostovoljcev med naraščajočo zaskrbljenostjo, da se ljudje po odpravi karantene družijo nevarno blizu na plažah, v lokalih in drugih javnih krajih, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Vodja združenja italijanskih županov (ANCI), župan Barija Antonio Decaro je za ponedeljkovo izdajo časnika La Repubblica pojasnil, da prostovoljci ne bodo nadzorniki, temveč bodo "širili dobro ravnanje". Imenovali se bodo "državljanski pomočniki", nosili bodo modre jopiče. Oboroženi bodo "z močjo prepričevanja, razumom in nasmehi," je dodal.

Poziv bo agencija za civilno zaščito objavila ta teden, odprt pa bo za vse državljane. Prednost bodo imeli nezaposleni in prejemniki socialne pomoči, je včeraj napovedal Boccia na Facebooku. V pogovoru za dnevnik La Stampa pa je opozoril, da bodo ukrepe znova zaostrili, če ljudje ne bodo upoštevali pravil. Italija je ena najbolj prizadetih držav v pandemiji novega koronavirusa. Po vrhuncu epidemije v državi konec marca in tednih padanja okužb so karanteno v državi dejansko odpravili 18. maja.

Minuli konec tedna pa so poročali o množičnem obisku priljubljenih letoviških krajev, mestnih parkov in zelenih površin. Mladi Italijani so se zbrali v mestnih središčih pred pubi in lokali, ki so od minulega ponedeljka znova odprti, pri čemer večinoma niso nosili zaščitnih mask niti niso upoštevali fizične razdalje. V Rimu je bilo na delu na tisoče policistov, ki so izvajali nadzor zlasti v priljubljenih četrtih z lokali.

Vlada je predvidela odprtje meja med regijami s 3. junijem. Takrat naj bi država svoje meje odprla za turiste iz drugih držav članic Evropske unije. V nedeljo so poročali o skupno 32.785 smrtnih žrtvah covida-19 v državi ter 229.858 potrjenih primerih okužbe z novim koronavirusom.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija