PRIČEL SE JE DONATORSKI MARATON: Slovenija bo za boj proti covidu-19 prispevala slabih 14 milijonov

Svet

EU je v sodelovanju z mednarodnimi partnerji danes zagnala donatorski maraton za financiranje cepiva proti novemu koronavirusu. Udeleženci današnjega spletnega dogodka so doslej napovedali za več kot 5,3 milijarde evrov donacij. Evropska komisija je napovedala mobilizacijo milijarde evrov. Slovenija bo prispevala 13,76 milijona evrov.

"Partnerjev je veliko, cilj je eden: premagati ta virus," je poudarila gostiteljica in voditeljica današnje donatorske konference, predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen.

Začetni cilj je zbrati 7,5 milijarde evrov ali osem milijard ameriških dolarjev semenskega kapitala, ki naj bi ga v glavnem prejele uveljavljene zdravstvene organizacije. Štiri milijarde naj bi namenili za razvoj cepiva, dve milijardi za zdravljenje ter milijardo in pol za testiranje, so pred začetkom maratona pojasnili v Bruslju.

Temeljni namen je zagotoviti cenovno dostopno cepivo po vsem svetu. To je šele začetek globalnega donatorskega maratona, je v uvodnem nagovoru izpostavila von der Leynova.

Ursula von Leyen

Da bo cepivo v resnici na voljo vsakomur, bo potrebnega vsaj petkrat toliko, je izpostavil generalni sekretar ZN Antonio Guterres, ki opozarja, da ne bo nihče varen, dokler ne bomo vsi varni.

Pomembno vodilno vlogo pri izvedbi donatorskega maratona igrajo Francija, Nemčija, Japonska, Norveška, Kanada, Italija, Španija, Velika Britanija in Savdska Arabija. Nemška kanclerka Angela Merkel je napovedala, da bo Nemčija prispevala 525 milijonov evrov, francoski predsednik Emmanuel Macron je napovedal 500 milijonov evrov.

Macron in več drugih voditeljev je izpostavilo pomen Svetovne zdravstvene organizacije (WHO), ki je tarča ostrih kritik na račun njenega odzivanja od izbruha virusa, zlasti iz ZDA.

Anže Logar

Med udeleženci današnjega dogodka so tudi turški predsednik Recep Tayyip Erdogan, izraelski premier Benjamin Netanjahu in jordanski kralj Abdulah II.

Najbolj bode v oči odsotnost predstavnikov ameriške administracije. Pomembno vlogo sicer igra fundacija Billa in Melinde Gates, ki je danes napovedala prispevek v višini 100 milijonov ameriških dolarjev.

Slovenijo na današnjem dogodku zastopa zunanji minister Anže Logar, ki bo napovedal pomoč v skupni vrednosti 13,76 milijona evrov, je po Twitterju sporočilo zunanje ministrstvo.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija