PRIBAC ZAVRAČA OBTOŽBE O NADLEGOVANJU ŠTUDENTK: "Na odločitev senata se bom po seznanitvi s sklepom brez dvoma pritožil"

Slovenija

Senat ljubljanske univerze je odločal o pritožbi Igorja Pribca na sklep senata filozofske fakultete, ki mu je odrekel ponovno izvolitev v naziv izrednega profesorja. Razlog naj bi bile obtožbe o Pribčevem neprimernem vedenju do študentk. Pribac očitke zavrača in napoveduje pritožbo tudi na sklep senata univerze, ki naj bi bil v njegovo škodo.

Igor Pribac

Izredni profesor na oddelku za filozofijo ljubljanske filozofske fakultete, ki je javnosti znan tudi kot politični komentator, se namreč po poročanju medijev sooča z očitki o neprimernem obnašanju, verbalnem spolnem nadlegovanju na ustnih izpitih in celo fizičnem nadlegovanju. Izhajali naj bi iz ankete med študentkami in študenti ter dveh anonimnih izjav.

Kot je navajal POP TV, je univerzitetna komisija sicer vodila dva disciplinska postopka. V enem je potrdila, v drugem pa ovrgla očitke o Pribčevem spolnem nadlegovanju. Oktobra lani senat ljubljanske filozofske fakultete sklenil, da ne more več opravljati pedagoškega procesa in mu odrekel ponovno habilitacijo v naziv izrednega profesorja.

Pribac je za medije sicer vse obtožbe zanikal in pravi, da se "svojih študentk in študentov ni nikoli neprimerno dotikal ali jih izsiljeval".

Na odločitev senata fakultete se je pritožil, včeraj pa je njegovo pritožbo obravnaval senat univerze. Kaj je sklenil, na univerzi ne želijo razkriti, dokler ne bodo obveščeni, da je bila njihova odločba vročena pritožniku. So pa poudarili, da vsako pritožbo ali prijavo obravnavajo "skrajno resno in z ničelno toleranco do kakršnekoli oblike nasilja".

Tudi Pribac ob izjavi za STA o odločitvi še ni bil uradno obveščen. Neuradno pa naj bi izvedel, gre "v njegovo škodo". Na Twitterju je medtem zvečer zapisal, da obžaluje, da senat ljubljanske univerze ni prepoznal tehtnih argumentov v njegovi pritožbi.

"Hkrati obsojam nesprejemljivo politično instrumentalizacijo, ki jo doživlja moj primer in pod katero je senat moral odločati. Bojim se, da ta politizacija odpira pot posegom v avtonomijo univerzitetnega prostora. Na odločitev senata se bom po seznanitvi s sklepom brez dvoma pritožil," je zapisal.

Zdi se mu pomembno, da Slovenija opravi javno razpravo o spolnem nadlegovanju, ki je po njegovem mnenju nikoli ni zares opravila in jo bo kot kaže ob njegovi zgodbi. "Kot k drugim, nameravam tudi k tej prispevati po svojih močeh," je še dodal.

Portal Nova24TV sicer še poroča, da so poslanske skupine SDS, NSi in SMC zahtevale sklic seje odbora za izobraževanje, na katerem bi razpravljali o spolnem nadlegovanju v akademskem prostoru.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
kokodek |  27 .01. 2021 ob  18: 46
mogoče ga ne bi obravnavali, če bi hvalil vladajoče jQuery112307805429940713872_1611769427836??