PRENOVA ENE NAJPOMEMBNEJŠIH KOPRSKIH ZNAMENITOSTI: V Bastionu bodo zaživele te vsebine

Koper

Mestna občina Koper bo pod okriljem projekta Altroke Gourmet prenovila kletne prostore opuščene utrdbe Bastion ob potniškem terminalu, ki velja za eno najpomembnejših turističnih znamenitosti mesta. S prenovo bodo v objekt umestili degustacijsko-prodajni kotiček in sodobne tehnologije s prikazom kulturne dediščine mesta, na terasi pa uredili vinski bar.

Zunanjost Bastiona je bila obnovljena leta 2010, medtem ko je notranjost opuščena, brez ustreznih inštalacij in neopremljena.

Zeleno luč za prenovo objekta Bastion so s potrditvijo investicijskega programa dali koprske svetnice in svetniki.

"Novo urejeni kletni prostori leta 1554 zgrajene utrdbe Bastion bodo obiskovalcem ponujali dva turistična produkta, ki bosta prispevala k dvigu kakovosti storitev in doživetij turistov," pravijo na koprski občini. Turisti bodo lahko izbirali med degustacijskim menijem presenečenja in slepo degustacijo vin, pri kateri so etikete na buteljkah zakrite, naloga okuševalca pa je, da zgolj s pomočjo čutov prepozna, kateri vinski hiši in sorti določeno vino pripada.

Dela bodo obsegala tudi ploščad med Bastionom in panoramskim dvigalom, kjer je predvidena ureditev terase vinskega bara. "Obisk prenovljenega objekta bo zagotovo nepozabno doživetje, saj bodo prostor opremili z digitalnimi prikazi obrambnega sistema iz časa Beneške republike, katerega edini ohranjeni del je prav nekdanja utrdba Bastion," opisujejo na občini.

BONUS VIDEO: S čim je bila onesnažena Rižana, smo priča ekološki katastrofi?

V sklopu projekta bodo tako prenovili približno 297 kvadratnih metrov površin, vsa dela bodo potekala skladno s pogoji in soglasjem Zavoda za varstvo kulturne dediščine. Prenova in opremljanje objekta sta predvidena v drugi polovici leta 2023, sledijo vzpostavitev novih vsebin, oddaja v upravljanje in začetek rednega delovanja, ki je načrtovan maja leta 2024.

Vrednost investicije znaša nekaj več kot 1,3 milijona evrov, občina pa jo namerava kriti deloma iz proračuna deloma s sredstvi evropskega Mehanizma za okrevanje in odpornost.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija