PREISKOVALNA KOMISIJA BO OVADILA JURIČA IN TRAVNERJA: Nekdanja šefa policije osumljena lažnega pričanja

Slovenija

Preiskovalna komisija DZ, ki preiskuje sume političnega vmešavanja v delo policije, je danes sprejela sklep, da zaradi suma storitve kaznivega dejanja lažnega pričanja pred komisijo na Specializirano državno tožilstvo vloži ovadbo zoper nekdanja šefa policije Andreja Juriča in Antona Travnerja, je povedal predsednik komisije Rudi Medved.

Andrej Jurič

Ovadbo zoper nekdanjega v. d. generalnega direktorja policije Juriča je preiskovalna komisija na Specializirano državno tožilstvo posredovala danes, zoper nekdanjega generalnega direktorja policije Travnerja pa jo bodo v prihodnjih dneh, je v izjavi za javnost po seji komisije poudaril Medved.

Po mnenju preiskovalne komisije so podani razlogi za sum, da je Jurič storil kaznivo dejanje krive izpovedbe po prvem odstavku 284. člena kazenskega zakonika s tem, ko je na zaslišanju pred preiskovalno komisijo lagal, da se ne spomni imen sodelavcev, ki so mu svetovali pri izbiri članov delovne skupine za migracije. S tem je tudi oteževal delo komisije.

Prav tako pa je Jurič lažno navajal nekatera dejstva v zvezi z razpisom za direktorja Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU). V zaslišanju pred komisijo je namreč trdil, da se je pogovarjal vsaj z dvema kandidatoma za razpisano delovno mesto, vendar je komisija kasneje pridobila podatke, "da se z enim od kandidatov zanesljivo ni nikoli pogovarjal", je poudaril Medved.

Lažnega pričanja komisija sumi tudi Travnerja, ki je vodil policijo pred dvema letoma. Travner je namreč v pričanju pred komisijo kategorično zatrjeval, da nobenemu izmed takrat zaposlenih na policiji ni osebno izpovedal, da je nekatere kadrovske menjave v vrhu policije zahteval notranji minister Aleš Hojs ali kdo iz vladajoče politične garniture, kar pa so kasneje pred preiskovalno komisijo zanikale tri priče, je navedel Medved. Tudi pri ovadbi zoper Travnerja se komisija sklicuje na 1. odstavek 284. člena kazenskega zakonika.

Anton Travner

Člani komisije so danes sicer ugotovili, da komisija zaradi bližajočih državnozborskih volitev ne bo uspela dokončati svojega dela, kar pa ne pomeni, da se je delo komisije tudi dejansko končalo, je poudaril Medved.

V zadnjem obdobju se je namreč pojavilo veliko novih dejstev, predvsem v povezavi s kriminalistično preiskavo sumljivih nakupov zaščitne opreme in sredstev, v središču katere so gospodarski minister Zdravko Počivalšek in še nekatere druge osebe.

"Vsa ta nova dejstva terjajo dodatno delo komisije, zato bomo v prihodnjih dneh obvestili DZ, da komisija v tem mandatu ne bo mogla dokončati svojega dela. To pa pomeni odprta vrata za nov sklic državnega zbora, da lahko nova preiskovalna komisija v drugačni sestavi nadaljuje delo," je poudaril Medved.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija