PRED OKUŽBO S KORONAVIRUSOM NAJ BI ŠČITILO KAJENJE: Francoski znanstveniki prišli do zanimivih zaključkov

Svet

Nikotin morda ščiti pred koronavirusom, je pokazala raziskava, ki so jo opravili v Franciji. Pripravljajo pa še preventivne in terapevtske študije, ki jih bodo opravili na pacientih v pariški bolnišnici La Pitié-Salpetriere.

Hipotezo o zaščitnem učinku nikotina podpira nizek odstotek kadilcev med pacienti, ki so bili hospitalizirani zaradi covida-19 po vsem svetu. Solidno potrditev je dobila tudi v novi francoski študiji, ki je bila opravljena na 350 pacientih na bolnišničnem zdravljenju in še na 150 pacientih z blagimi simptomi.

"Med njimi je le pet odstotkov kadilcev, kar je nesorazmerno manj, kot jih je v celotni populaciji," pravi profesor interne medicine Zahir Amoura, ki je izvedel raziskavo.

Hipoteza je, da se nikotin veže na celične receptorje, ki jih uporablja tudi koronavirus, in na ta način preprečuje, da bi jih prevzel slednji, vstopil v celico in se pričel multiplicirati.

Takoj, ko dobijo zeleno luč s strani francoskega zdravstvenega ministrstva, bodo tako zdravstveni delavci kot hospitalizirani pacienti prejeli nikotinske obliže v različnih količinah za namen treh raziskav.

Kot še dodajajo znanstveniki, naj ljudje zdaj nikar ne 'navalijo' na cigarete, saj je nikotin še naprej škodljiv za pljuča, srce in splošno zdravje.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Brane |  24 .04. 2020 ob  12: 28
Zna biti res. Ugotovili so, da je samo 5% okuženih kadilcev. Nikotin ščiti pred virusom. Vsako zlo je za nekaj dobro in obratno. :) Lpš, KB