PRAZNIČNI DECEMBER: V Istri pričakujejo dobro zasedenost hotelov

Piran

December s svojimi številnimi prazniki v Slovensko Istro prinaša tudi številne turiste. Čeprav je o številkah še težko govoriti, pa je že zdaj jasno, da bo zasedenost hotelov vsaj podobna, ponekod pa še višja od lanske. Prvi vrhunec je pričakovati že okoli 8. decembra, ko v Italiji obhajajo praznik brezmadežne, ter nato od božiča do silvestrovega.

Kot so za STA pojasnili v Turističnem združenju Portorož, se večina rezervacij za december zgodi v zadnjem trenutku, zato trenutno še težko ocenijo decembrski obisk. Lani so sicer v decembru zabeležili nekaj več kot 54.000 nočitev oz. 17 odstotkov več kot leta 2013. Hoteli so bili polno zasedeni predvsem v času immacolate, tj. brezmadežne, in okoli silvestrovega, tudi letos pa si obetajo podobne rezultate.

V desetih mesecih letošnjega leta so v občini Piran že presegli milijon nočitev in z 1.016.742 nočitvami za dva odstotka izboljšali rezultate glede na enako obdobje lani, skupno število tujih nočitev pa se je povečalo za tri odstotke.

Povpraševanje boljše kot lani

Tudi v Hotelih Bernardin pričakujejo, da bo zasedenost hotelov na lanskoletni ravni. Za obdobje božiča in novega leta pa je dinamika povpraševanja celo za 30 odstotkov boljša kot lani, predvsem v času počitnic med 24. in 27. decembrom, medtem ko nekoliko nižje stanje glede na lani izkazuje povpraševanje med 27. in 30. decembrom, čemur botruje tudi letošnji razpored praznikov. Med gosti sicer pričakujejo največ Avstrijcev, Italijanov in domačih gostov.

Okoli miklavža bodo prevladovali italijanski gostje, za božič gostje iz nemško govorečega prostora, medtem ko bo za novo leto zasedba mešana. Kljub temu bodo ob gostih iz Rusije, Srbije in Slovenije še vedno prevladovali italijanski gostje.

Po rahlem zatišju v novembru pa je povpraševanje po prazničnih terminih v Hotelih LifeClass po besedah Janeza Jagra izjemno močno, saj presega celo lanskoletno, ko so imeli najboljši december v zadnjih desetih letih. Tako imajo trenutno že več kot 90-odstotno zasedene kapacitete v času miklavževih praznikov, tudi božič je praktično povsem zaseden, za novo leto pa trenutno beležijo okoli 85-odstotno zasedenost.

V Izoli za novo leto pričakujejo polno zasedenost

Posledično so tudi obeti v obeh občinah precej dobri. V izolskem turistično-informacijskem centru tako čez novo leto pričakujejo polno zasedenost hotelov, medtem ko je za čas božičnih praznikov še nekaj razpoložljivih zmogljivosti. Struktura gostov bo sicer zelo podobna lanski. Tako poleg domačih pričakujejo tudi veliko število tujih gostov, predvsem iz Avstrije, Italije in Nemčije.

V Turistični organizaciji Koper glede na trenutne podatke predvidevajo, da bo zasedenost turističnih kapacitet v mestni občini v času božično-novoletnih praznikov okoli 80-odstotna, pri tem pa bodo prevladovali Slovenci, Italijani in Nemci.

Rezervacije v zadnjem trenutku

Kot opažajo, bo večina rezervacij izvedena v zadnjem trenutku, kljub temu pa predvidevajo, da bodo podatki o zasedenosti primerljivi z lanskimi.

Deli novico:

HomoTuristicus |  29 .11. 2015 ob  13: 47
Če so že vnaprej % v presežkih, kaj šele bo po praznikih - rekordno v zadnjih dvajsetih letih!
bwana |  29 .11. 2015 ob  10: 34
se je odločil za goste z malimi denarnicami, razturil Casino......mal počakajte, še slabše bo...
Juhica SDH |  28 .11. 2015 ob  13: 16
Sploh ni vprašanje kakšna je zasedenost, ampak za koliko denarja prodajajo eno sobo? Ciljani gosti so z malimi denarnicami. G. Kraševec in G. Narat kaj bosta naredila, da bomo imeli goste z debelimi denarnicami? Nič, ker imata zelo malo za punudit. Napajalnika odklopita se že od Hotelov Bernardin.