POŽAR PRI SOCERBU ZAOSTRUJE RAZMERE Z VODOOSKRBO! Rižanski vodovod o edinem možnem izhodu

Koper

S požarom pri Socerbu, ki je izbruhnil ponoči, nato pa ponovno okoli poldneva, se dodatno zaostrujejo razmere v vodooskrbi Slovenske Istre, sporočajo iz Rižanskega vodovoda Koper.

Poraba pitne vode v sistemu Rižanskega vodovoda Koper je namreč v preteklih dneh znova narasla in znaša 340 litrov na sekundo ali 29.000 m³ (kubični meter). Ob tem so dodatno zmanjšane razpoložljive količine vode na vseh razpoložljivih virih. Z nadaljevanjem sušnega obdobja so se dodatno zaostrile razmere, v katerih ne zadoščajo niti dodatne količine vode, ki jih pridobijo s cisternami. Včeraj je namreč na vodarno v Cepkih prispelo 1615 m³ vode v 72 majhnih in 40 velikih cisternah s priklopniki.

Zato je vodstvo Rižanskega vodovoda Koper danes zaprosilo UpravoRS za zaščito in reševanje za povečanje števila prevozov z velikimi cisternami s priklopniki kapacitete 25.000 litrov. "Na žalost se je z današnjim požarom pri Socerbu stanje dodatno poslabšalo, ker je del cistern, ki so prevažale vodo preusmerjen v gašenje požara," pojasnjujejo na Rižanskem vodovodu, kjer opozarjajo vse svoje porabnike, da je "trenutno edini izhod v maksimalnem varčevanju in upoštevanju vseh omejitev in prepovedi".

Za nameček so bili zjutraj na Rižanskem vodovodu s strani Istrskega vodovoda Buzet obveščeni, da je dodatno zmanjšana tudi izdatnost vodnega vira Gradole, ki vztrajno upada, zaradi česar so posledično upadle tudi razpoložljive količine vode namenjene Rižanskemu vodovodu s 60 na 55 litrov na sekundo. Nadaljnje upadanje izdatnosti je zaznano tudi na vodnem viru Gabrieli, iz katerega se črpa 30 litrov vode na sekundo. Trenutno je na razpolago še 150 litrov vode na sekundo iz podtalnice reke Rižane, ob tem, da se dodatnih 50 litrov na sekundo prečrpava in vrača v strugo reke za ohranjanje biološkega minimuma, so zapisali na vodovodu.

Ne glede na to, da vojaške cisterne, ki sicer prevažajo vodo za rižanski vodovod, trenutno pomagajo pri gašenju požara na Socerbu, se količina prepeljane vode iz reke Unica ni zmanjšala, saj je uprava za zaščito in reševanje dodatno angažirala zasebne prevoznike, tako da se količina prepeljane vode vseeno povečuje, so za STA sporočili z ministrstva za obrambo.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Fošina |  09 .08. 2022 ob  17: 39
12
Nisem nasilen, samo če ne bo padal dež, bodo očitno morale padat žlepe, ker jaz še vedno videvam en kup ljudi, ki zvečer pridno zalivajo svoje vrtičke. In veš, da nima smisla redarja kilcat, ker itak ne bo mogel nič dokazat, ker nihče več ne bo imel šlaufa v rokah dokler pride. Res me prime, da bi en mini Marežganski upor proti okupatorju naredil.