POSTOJNSKA JAMA O NUJNOSTI ODPUŠČANJA: "Že v nekaj tednih bomo imeli več zaposlenih kot obiskovalcev"

Slovenija

Odpuščanje do največ 59 zaposlenih je skrajen, a nujen ukrep, če hočemo ohraniti zdravo jedro in intelektualni potencial podjetja, so sporočili iz Postojnske jame. Kot so dodali, bodo le na ta način v "normalnih" razmerah zopet sposobni zaposlovati 450 in več ljudi. Upajo, da bodo presežne delavce že v naslednji sezoni lahko zaposlovali nazaj. Sindikati in vodstvo Postojnske jame so glede napovedanih odpuščanj v podjetju že opravili dva sestanka, po besedah regijske sekretarke ZSSS Irene Jaklič Valenti pa si sindikati želijo nadaljnjih srečanj. Na teh bi dorekli dodatne kriterije za odpuščanje, med drugim višje odpravnine od z zakonom določenega minimuma.

Jaklič Valentijeva iz Zveze svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) je izpostavila, da o številu predvidenih odpuščanj ne želi ugibati, saj si tako sindikat kot vodstvo Postojnske jame prizadevata, da bi bilo teh čim manj. "Sindikat pričakuje, da bomo skladno z zakonodajo po kriterijih programa za presežne delavce dobili točkovanje in na podlagi tega tudi izračune predvidenih odpuščanj," je dejala.

Kot je dodala, sta se na dosedanjih srečanjih obe strani zavezali, da morajo biti ob točkovanju upoštevani tudi socialni kriteriji. "Zdaj si mi želimo še enega ali več srečanj z vodstvom, da spilimo kriterije po programu. Imamo nekaj predlogov za dopolnitve, med drugim bi dorekli morebiti višje odpravnine od z zakonom določenega minimuma," je dodala sindikalistka.

Po njenih besedah je vodstvo na njihovo željo tudi zapisalo, da bodo imeli vsi izobraženi in usposobljeni kadri pri ponovni vzpostavitvi prometa prednost pri zaposlovanju. "Mi upamo, da se bodo v tem delu zapisanega držali," je dejala Jaklič Valentijeva.

EXTREME TRAINING PODARJA 100 EVROV GOTOVINE: Začenja se 3-mesečni ekstremni izziv

Na lokacijah v Izoli, Luciji, Kopru in na Škofijah so z izzivom za preoblikovanje postave pričeli v ponedeljek, 7. septembra. "Za vse, ki bi radi sodelovali na eni od štirih lokacij, so prijave še vedno mogoče," poudarja licencirana kondicijska trenerka Vida Macura.

Vse bo sicer odvisno tudi o razvoja dogodkov v naslednjih tednih in mesecih, je še izpostavila. "Čakamo, ali bo država morebiti ukrepe podaljšala oz. turistične bone v panogi razširila. Trenutno je Postojnska jama edino podjetje v panogi turizma, ki je absolutno že v startu izpadlo iz sistema turističnih bonov in seveda so posledice tu," je dejala.

Opozorila je tudi, da je bil jesenski in decembrski obisk vezan predvsem na skupine iz tujine in na projekt jaslic, ki pa je letos še v zraku "oz. se bojijo da bo pod takšnimi pogoji ga nemogoče organizirati".

Iz Postojnske jame so v sredo sporočili, da letos beležijo 83-odstotni upad obiska in bodo morali za zagotavljanje dolgoročne vzdržnosti poslovanja kot skrajen ukrep "odpustiti večje število delavcev". Po poročanju Primorskih novic naj bi iz poslovnih razlogov odpustila do 60 od 174 zaposlenih. Teh številk v družbi niso potrdili, so pa posledice epidemije novega koronavirusa primerjali z naravno nesrečo, saj je Postojnska jama globalna destinacija, kjer v strukturi obiskovalcev prevladujejo tuji gostje.

Postojnska jama: Odpuščanje do 59 zaposlenih skrajen, a nujen ukrep

Pandemija covida-19 je najhujšo krizo povzročila v turizmu, kjer je marsikatero podjetje ugasnilo ali vsaj bistveno zmanjšalo poslovanje, so izpostavili v Postojnski jami in dodali, da so tudi sami prisiljeni prilagoditi poslovanje. "Slikovit je podatek, da bomo že v nekaj tednih imeli več zaposlenih kot obiskovalcev. Stanje žal ni odvisno od nas in naših aktivnosti, pač pa od epidemiološke slike, ki se v svetu in v Evropi spreminja iz dneva v dan. Strah pred potovanji je enostavno premočen, zato turistov, tudi tistih redkih, ki bi še lahko potovali, enostavno ni. Cenovna politika pri tem ne igra nobene vloge," so prepričani v podjetju.

Kot so nadaljevali, letos zaradi izbruha pandemije skupno beležijo 83-odstotni upad obiska. "Postojnska jama je globalna destinacija, kjer v strukturi obiskovalcev prevladujejo tuji gostje. Lansko leto jih je bilo skoraj 93 odstotkov, Slovencev pa le sedem odstotkov," so ponazorili.

Zaprtje Parka Postojnska jama za 83 dni ob izbruhu epidemije je bilo precendenčno, izpostavljajo. Kot so pojasnili, je bila jama zaprta drugič v svoji več kot dvestoletni zgodovini, prvič pa za tako dolgo obdobje. "Zgovoren je tudi podatek, da je letošnji upad števila obiskovalcev bolj drastičen kot upad leta 1991, ki ga je povzročil razpad nekdanje države in je takrat vodil v stečaj," so še navedli.

"Odpuščanje do največ 59 zaposlenih je skrajni, a nujen ukrep, če hočemo ohraniti zdravo jedro in intelektualni potencial podjetja," so izpostavili v družbi. Dodali so, da se srečujejo z zelo rigidno delovnopravno zakonodajo, ko so najbolj izpostavljeni mladi in sposobni, ki praviloma šele vstopajo na trg dela. "Vse zaščitene kategorije delavcev dosledno spoštujemo," so bili jasni.

Razočarani so, da je družba, katere glavna dejavnost so ogledi naravne in kulturne dediščine Slovenije, izpadla iz ukrepa turističnih bonov. "Za slovenski turizem nasploh bo ključnega pomena, da naslednji paket kriznih ukrepov razširi uporabo turističnih bonov, in jih ne omejuje samo na nastanitve. Zaradi tega namreč prihaja do nesorazmerij, ko imajo pretežne koristi samo določene destinacije, kot so zlasti obala in terme," so dodali.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija