POSLANCI ZAČENJAJO JUNIJSKO ZASEDANJE: Ta vprašanja bodo naslovili na premierja

Slovenija

DZ danes s poslanskimi vprašanji premierju Janezu Janši in ministrom začenja junijsko sejo. Predrag Baković (SD) bo premierja vprašal, kakšno stališče ima o t. i. vardah, Maša Kociper (SAB) pa, ali bo julija zagotovljen brezplačen potniški promet za upokojence. Janja Sluga (SMC) bo postavila vprašanje v zvezi z ukrepi za pomoč turizmu.

Baković bo v svojem poslanskem vprašanju spomnil, da so opozicijske SD, LMŠ in SAB v DZ vložile predloga novele zakona o nadzoru državne meje ter novele zakona o varstvu javnega reda in miru, ki bi prepovedala delovanje vard, premierja pa bo ob tem vprašal, ali ju podpira. Zanimalo ga bo tudi, katere ukrepe bo sprejela vlada za prepoved delovanja vard.

Maša Kociper bo spomnila, da je bil pod prejšnjo vlado sprejet predlog novele zakona o prevozih v cestnem prometu, ki od 1. julija predvideva brezplačen medkrajevni javni potniški promet za upokojence, vse osebe, starejše od 65 let, študente invalide in registrirane športnike študente in dijake. Zanimalo jo bo, ali bo 1. julija brezplačen prevoz tudi dejansko zagotovljen.

Janja Sluga bo opozorila na pomen slovenskega turizma in ukrepe, ki jih je za pomoč tej panogi po epidemiji koronavirusa sprejela vlada. Ob tem jo bo zanimalo, katere ukrepe za pomoč turizmu in z njim povezanim panogam še načrtuje vlada.

Vprašanje premierju bo postavila tudi Nataša Sukič iz Levice. Za zdaj je napovedala le, da bo vprašanje povezano z napadi na svobodo in neodvisnost medijev.

Junijska seja DZ bo trajala do vključno četrtka. Ob koncu seje bo poslance nagovoril tudi predsednik republike Borut Pahor, ki bo po pričakovanjih opozoril na nujnost uresničitve odločbe ustavnega sodišča o volilni zakonodaji.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija