POSLANCI PRED PARLAMENTARNIMI POČITNICAMI: Zadnji dan redne seje o odreditvi preiskovalne komisije in dveh nadzornikih SDH

Slovenija

Poslanci bodo danes sklenili zadnje redno zasedanje pred parlamentarnimi počitnicami. Na zahtevo koalicije bodo predvidoma odredili parlamentarno preiskavo glede nabave in zalog zaščitne ter medicinske opreme za zoperstavljanje epidemiji covida-19. Glasovali bodo tudi o vladnem predlogu za imenovanje dveh nadzornikov Slovenskega državnega holdinga.

Danes imajo poslanci več kot šest ur in pol na voljo za razpravo o aktu za odreditev parlamentarne preiskave za ugotovitev dejanskega stanja in morebitne politične odgovornosti nosilcev javnih funkcij glede zalog, nabave in drugih načinih pridobitve ali razpolaganja z zaščitno in medicinsko opremo za zoperstavljanje epidemiji covida-19. Odreditev preiskave je zahtevala koalicija, s tem pa prehitela opozicijo, ki je pred tem napovedala preiskavo z enako vsebino. V skladu s koalicijskim predlogom pa bo preiskava, ki je pred vrati, zajela tudi obdobje pred nastopom vlade Janeza Janše, in sicer od 1. februarja.

Še ena današnja točka dnevnega reda, ki vzbuja zanimanje javnosti, je glasovanje o predlogu vlade za imenovanje dveh nadzornikov Slovenskega državnega holdinga (SDH). Ministrski zbor za člana nadzornega sveta, ki bosta nasledila Duška Kosa in Damjana Beliča, predlaga nekdanjega prvega davkarja v državi Ivana Simiča, ki v zadnjem času svetuje vladi pri pripravi protikoronskih ukrepov in vodi strateški svet za debirokratizacijo, ter nekdanjega predsednika uprave zavarovalnice Grawe Boža Emeršiča. Vladni predlog mora v DZ dobiti 46 glasov, glasuje pa se o obeh imenih skupaj.

Bo pa DZ danes opravil tudi prvo obravnavo predloga LMŠ za noveliranje tretjega protikoronskega zakona, po katerem bi bili posamezniki, ki so imeli 13. marca v Sloveniji stalno prebivališče, od oktobra do decembra letos upravičeni do univerzalnega dohodka v višini 100 evrov na mesec. S tem želijo v LMŠ spodbuditi zasebo potrošnjo.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
kokodek |  14 .07. 2020 ob  09: 33
-1
karkoli razpravljajo ali ne razpravljajo, dejstvo je, da poslanci SMC, DESUS, SNS in NSI podpirajo neuranovešenga predsednika vlade in njegovo škodljivo politiko.Da ne govorimo o obsedenosti, prividih in slaboumnih izjavah na tviterju, ki ne, da žalijo vse prebivalce države ampak na nas blatijo tudi v svetu. Prosim soprogo Urško, če mi lahko sporoči, katere so dobre lastnosti Janeza, ki jih mi ne poznamo !!!!!