Poslance v evropski parlament bomo volili 25. maja

Volitve slovenskih poslancev v Evropski parlament bodo potekale v nedeljo, 25. maja, so sporočili iz Državne volilne komisije (DVK). Kot je za STA pojasnil direktor službe DVK Dušan Vučko, je namreč glede na dosedanjo prakso v Sloveniji omenjeni datum edini možni datum, ko lahko izvedemo omenjene volitve.

Po zakonu o volitvah poslancev iz RS v Evropski parlament sicer dan glasovanja določi predsednik republike, ki tudi razpiše volitve, pri čemer mora kot dan volitev določiti nedeljo ali drug dela prost dan v obdobju, ki ga določi pristojni organ Evropske unije.

Ker je slednji določil, da bodo volitve v državah članicah EU potekale med 22. in 25. majem, je po besedah Vučka glede na dosedanjo prakso 25. maj edini dan, ko lahko v Sloveniji izpeljemo omenjene volitve. Predsednik Borut Pahor bi se po besedah Vučka teoretično lahko odločil tudi, da bodo volitve potekale v soboto, 24. maja, ki je dela prost dan, a Vučko dvomi, da bo to tudi storil.

Predsednik republike mora sicer akt o razpisu volitev izdati najprej 135 dni in najpozneje 75 dni pred dnevom glasovanja, v aktu pa določi tudi dan razpisa volitev, ki je hkrati dan, ko začnejo teči volilna opravila. Pri tem mora od dneva razpisa volitev do dneva glasovanja preteči najmanj 60 dni. Upoštevajoč te določbe zakona lahko Pahor razpiše evropske volitve najprej 9. januarja in najpozneje 10. marca, pojasnjujejo na DVK.

Iz urada predsednika republike so v ponedeljek za STA sporočili, da bo Pahor odločitev o razpisu volitev sprejel v kratkem.