POSADKE OGRETE ZA BARCOLANO: Portoroško zmago bo branila Črnogorka, tržaško Italijanka

Trst

Na Barcolani, najbolj množični jadralski regati na svetu, bo v nedeljo s startne črte krenilo okrog 2300 jadrnic. Na lanski jubilejni 50. izvedbi tekme v Tržaškem zalivu je bilo rekordnih 2689 posadk, letos pa so omejili število na 2600. Že na sobotni regati na Barcolano iz Slovenije pa organizatorji v Portorožu pričakujejo prek 60 jadrnic.

Lani je na osrednji regati v nedeljo italijanska jadrnica Spirit of Portopiccolo ubranila zmago. Druga je bila posadka Tempus Fugit s slovitim slovenskim skiperjem Mitjo Kosmino, tretja pa je bila jadrnica Way of Life, nekdanja Maxi Jena, Gašperja Vinčeca.

Vinčec, nekdanji slovenski olimpijec v razredu finn, ima od konca junija v dolgoročnem upravljanju Morning Glory, eno najboljših in najhitrejših jadrnic na svetu.

Italijanska brata Gabrielle in Furio Benussi, ki sta vodila lansko zmagovito posadko, bosta letos jadrala z novo barko Wild Thing. Poleg Vinčeca pa bi se od Slovencev v boj za najvišja mesta ponovno vmešal tudi Kosmina.

Slednji ima že štiri zmage na barkovljanki, a je lani štirinajstič zasedel drugo mesto. Slovenija je doslej vpisala pet samostojnih zmag; leta 1994 je Dušan Puh krmaril Fanatic.

Med letoma 1995 in 1997 je zmagala Gaia Legend, zato je slovenska posadka s Kosmino na čelu pokal prejela v trajno last, leta 2009 je bila prva Maxi Jena, ki jo je prav tako krmaril Kosmina.

Že v soboto pa se bo začela slovensko obarvana Go to Barcolana. Na startu v Portorožu pričakujejo podobno število posadk kot lani. Med rekordnimi 62 jadrnicami je slavila prenovljena črnogorska jadrnica Tutta Trieste 2, ki bo po navedbah organizatorjev branila naslov. Druga je bila Adriatic Evropa Dušana Puha, Jure Orel s svojo posadko pa je bil tretji.

To tekmovanje, ki poteka do starta nedeljske regate, se je začelo leta 2015 s petimi jadrnicami. Lani so start prestavili iz Izole v Portorož, dogodka se je kot gostja in podeljevalka nagrad udeležila tudi najboljša slovenska alpska smučarka Tina Maze, ki bo prisotna tudi letos.

Mitja Gialuz, predsednik jadralnega kluba Societa Velica di Barcola e Grignano, ki organizira Barcolano, je izpostavil, da najbolj množična regata poteka v Tržaškem zalivu, ki je že sam po sebi simbol združevanje in sodelovanja Slovenije in Italije. Barkovljanka s številnimi spremljevalnimi dogodki sodelovanje po njegovem še nadgrajuje.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija