POPLAVE NA OBALI SO NOVA REALNOST: Država je spet padla na izpitu

Piran

Dogajanje zadnjih dni je zaznamovala voda – močni nalivi in poplave, ki so na našem koncu najbolj prizadele Sečovlje in dolino Dragonje. Pod vodo je bilo ducat hiš, ceste in polja, med ljudmi pa je slišati veliko negodovanja zaradi neočiščenih strug in obcestnih kanalov. Kljub prepričanju nekaterih, da bi za to morala skrbeti občina, je za struge in kanale odgovorna država oziroma izbrani koncesionarji. Ti se branijo, da so naredili vse, kar je v njihovi moči.

Ponedeljkovemu dogajanju je botrovala tako izjemna količina padavin, v enem dnevu naj bi padla mesečna količina dežja, kot tudi povišano plimovanje morja. Vmes pa množica strug, obcestnih jarkov ter melioracijskih kanalov. Za prve v imenu državne direkcije za vode skrbi koncesionar, družba VGP Drava Ptuj, za druge naj bi v imenu direkcije za ceste skrbel koprski CPK, za tretje pa bi morali lastniki oziroma najemniki kmetijskih zemljišč.

Na Direkciji za vode pravijo, da niso pristojni

Na Direkciji RS za vode Ministrstva za okolje in prostor so v odzivu na očitke s terena o nezadostnem čiščenju vodotokov pojasnili, da je vzrok za poplave iskati v skupku različnih dejavnikov, od katerih "lokalna meteorna odvodnja padavinskih voda, Ribila in melioracijski sistemi kmetijskih površin ter ceste z obcestnimi jarki in propusti ne sodijo v pristojnost Direkcije RS za vode".

Na območju Sektorja območja jadranskih rek z morjem Koper, ki obsega 11 občin, direkcija prek koncesionarja vzdržuje devet glavnih vodotokov, od tega na piranskem območju Strunjansko rečico, Dragonjo in Drnico. Vzdrževalna dela se, kot pojasnjujejo, izvajajo skladno z vsakoletnim programom dela, ki ga tudi na podlagi usmeritev Zavoda za varstvo narave pripravi koncesionar, in razpoložljivimi sredstvi.

CGP Drava, državni koncesionar: Svoje bi morali prispevati tudi ljudje

"S strani VGP Drava so bila v občini Piran v letu 2017 izvedena oz. se še izvajajo dela na Drnici, Stari Dragonji in na Strunjanski rečici," so navedli pri koncesionarju. Na Drnici so kosili in odstranili odvečno zarast in s tem zagotovili oz. ohranili "osnovno pretočnost struge, kar je vsekakor pripomoglo k omilitvi razmer", so prepričani na direkciji. V podjetju VGP Drava Ptuj so na teren poslali tudi dežurno ekipo, opozarjajo pa, da k "povečanju poplavne ogroženosti marsikje močno prispeva tudi način poseganja človeka v prostor (povečane pozidane površine, neprimerne izvedbe objektov ...). Ne gre pa pozabiti tudi na velikokrat neskrben odnos ljudi do svoje okolice, z odlaganjem odpadkov in drugih neprimernih predmetov v vodotoke in nelegalno poseganje v le-te".

Kot je omenil eden od naših sogovornikov, je treba v ozir vzeti tudi dejstvo, da je to območje, vključno s solinami in letališčem, nižje od morske gladine. Ob povišanem plimovanju morja voda nima kam odtekati, če so vmes nevzdrževani kanali in druge ovire, pa še toliko težje.

Kot so še poudarili na direkciji, imajo "pri zagotavljanju ustrezne poplavne varnosti na območju Strunjana in Dragonje velik pomen tudi objekti, ki niso v upravljanju vodarstva, in sicer stari rokav Dragonje s pregrado in zapornico ter črpališčem in mreža melioracijskih kanalov, ki sodi v pristojnost kmetijstva ter obcestni jarki s propusti, kateri sodijo k upravljavcem cest. Po naši oceni je neustrezno vzdrževanje vseh navedenih objektov v kombinaciji z lokalno meteorno odvodnjo, botrovalo nastanku poplave".

Državna Direkcija RS za ceste ne odgovarja

Obrnili smo se tudi na Direkcijo RS za ceste, a odgovorov na naša vprašanja (še) nismo dobili. Za vzdrževanje cest in poti v piranski občini sta sicer zadolžena dva izvajalca. Za občinsko infrastrukturo skrbi Okolje Piran, za cestišče in obcestne kanale pa je po naših informacijah kot koncesionar zadolženo podjetje CPK.

Izraz 'stoletne vode' dobiva nov pomen

Kot smo že omenili, je bilo zadnje deževje zares obilno. Koprski poklicni gasilci so od nedelje zvečer do ponedeljkovega jutra posredovali 50-krat, posledice pa odpravljajo že ves teden. "Tudi tokrat smo imeli izjemno podporo vseh obalnih prostovoljnih gasilskih društev in tudi drugih pristojnih služb," so zapisali na svoji spletni strani.

Tako obilne padavine so se v letošnjem letu ponovile kar štirikrat. "Vse kaže na to, da obilna deževja danes niso več samo izjema ali, kot jim pravimo, 'stoletne vode'. Na to kaže tudi statistika, ki je po številu intervencij primerljiva z rekordnim letom 2012. Podobno je pričakovati tudi v bližnji prihodnosti," zaključujejo gasilci.

Deli novico:

murje |  15 .12. 2017 ob  16: 02
Vsi tisti, ki so dimenzionirali odtoke so se ušteli, saj so premajhni in tako, slabo pretočni. Pred kratkim so bile poplave v Izoli, Livadah in če bi ne pred kratkim očistili Ricorvo, potem bi bile ponovno poplave. Potrebno je preveriti vse cestne drenaže, saj se že ob majnem dežju v Izoli proti centru pojavlja toliko vode, da so pešci ob vožnji avtomobila vsi premočeni. Kultura pa taka? Ceste nimajo urejenih dovoljšnjih odvodnjavanj in če ne verjamete se zapeljite ob malo večjem dežju po okolici, da na cesti za Belvedere ali Malijo ter Korte niti ne govorimo. Ob tem bo potrebno zelo prisluhniti naravi, saj nam ta venomer govori, da smo zamudili že veliko časa, pa še vedno se ne zavedamo, da si delamo samim sebi škodo. Ob zadnjih poplavah te dni se zdi, da smo se dotaknili dna, saj so povsod same katastrofe, povodnji, razlitja, veliko vprašanje pa je, kdo bo pokril to nastalo škodo? V Strunjanu so tam že povsem obupali, saj mineva šele dober mesec od zadnjih poplav, koliko uničenega premoženja, koliko uničenega pohištva, tlakov, nekdo bo moral nekaj ukreniti? Vse tisto, kar so nas naučili none in nonoti smo namreč pozabili ali potisnili globoko v našo skrito zavest. Tukaj je potrebna širša družbena akcija in sopomoč prizadetim, brez političnih igric ter preigravanja. Sedaj bomo videli, koliko smo dejansko povezani in solidarni eden do drugega in do vseh.
NARAVA VS ČLOVEK |  15 .12. 2017 ob  09: 59
Največji problem je ta, da ljudje ne znamo živeti z naravo ampak se z naravo borimo. Vodi je treba dati prostor, da se razlije. Lahko se samo odločimo kam se bo voda razlila. Ali bodo to parki, njive ali naselja....Človek je zabito bitje, ki ne razume, da ne more in nikoli ne bo premagal narave, ker je sam del nje....Narava je organizem, človek pa slab virus, ki uničuje svojega gostitelja....posledice so take, da se narava bori in se želi tega uničevalnega človeškega virusa znebiti na tak ali drugačen način. Zabitost človeštva ne pozna meja.
Kaj se vsi... |  14 .12. 2017 ob  22: 58
...toliko bunite? Ko so volitve,pa spet volite iste...in ko gre tip z malo boljšim avtom mimo,ste vsi presrani...ko gre slab politik mimo vas,se noben od vas ne obrne stran...pejte na cesto se bunit,ko je čas...sami ste krivi,da je toliko korupcije in ostalega sr.nja v zloveniji
Ma |  14 .12. 2017 ob  22: 47
V dolini Dragonje in Drnice, predvsem pa ob rekah, nikoli ni bilo hiš ter drugih kmečkih poslopij, ampak samo mlini. Hiše ali zaselki so bili grajeni le ob robu dolin oz, ob vznožju hribov in ob glavnih poteh, ker so tako dna dolin prihranili za obdelavo. Od nekdaj reki veljata za hudourniški, še posebno ko se jim pridružijo hudourniki in studenci, vse odnašajo.
@crni ovcar |  14 .12. 2017 ob  22: 26
-1
Kakšno družbeno ureditev pa bi ti hotel? Shizofrena država Zlo Ven in je pravi naziv? Bog je naziv kot zdravnik, pometač, policist, čistilka..., a ne ime. Kaj bi ti pravzaprav želel, želeli vsi vi brez pameti? Cucat mleko pri IQ mami še naprej? Veste, prišla je neka deficiencija in sedaj so klonirali neke krave, da proizvajajo podobno mleko kot so neke ženske izgubile zaradi stresa satane. Ustvarite demonkracijo. To je maximUM.
@@@xy |  14 .12. 2017 ob  20: 39
Saj....tvoj I.Q je na ravni prvih čeveljčkov ki si jih dobil.Verjetno so te žulili in imaš traume še sedaj.Mogoče pa te traume povzročajo dodaten pritisk na tvoje možganske transformatorje.Ali pa vremenski vpliv...recimo meglo v tvojem možganskem sistemu.
@xy |  14 .12. 2017 ob  18: 16
Joj, prav si ne date miru....v bistvu imam IQ (tako se tudi napiše, ne pa i.q - mislim, da Vam pravopis oz. znanje malo nagaja, a ne?) hmhmh, pravzaprav ne skrbet za moj IQ, do zdaj me je daleč pripeljal. Kar se pa tiče oljk, je vse povezano, da smo si na jasnem. Kakšno knjigo v roke in NG pogledat, pa bo vse bistrejše tam v tisti Vaši betici, ki močno dvomim, da Vam je priskrbela kakšen univerzitetni ali doktorski naziv ali pa, še boljše, dobro stoječo firmo. Glede na Vaše smešne žaljivke, ste verjetno navaden delavec, kateri se samo pritožuje in zahteva za svoje vse življensko nedelo visko plačilo. Pa sožalje Vaši družini.
Zakaj drzava padla na testu? |  14 .12. 2017 ob  18: 05
Ze v avstrogorski so znali kje se lahko gradi in kje ni priporocljivo..ma pero ste se oglušili in evo ga na...drzava kriva a dej nehi me sezuvat :D
sd |  14 .12. 2017 ob  18: 01
kriv je JJ
@@ xy |  14 .12. 2017 ob  17: 54
Od osebka kateri pravi da so oljke krive za poplave pa res ne pričakujem da ima i.q večji od številke čevljev.Smilite se mi.
Koncesijonarji |  14 .12. 2017 ob  17: 48
To je rakasta tvorba te države,da bi se rešili odgovornosti.Zato imamo povsod koncesijonarje od zdravstva do takih ,ki jim država plačuje za delo,ki ga niso sposobni opraviti,ker jim država ne plačuje dovolj.
crni ovcar |  14 .12. 2017 ob  16: 36
pod gnilim socializmom tega ni bilo.
1