Ponoči veliko preglavic s podrtimi drevesi na cestiščih

Slovenija

Zaradi novozapadlega snega so imeli gasilci ponoči po vsej državi ogromno dela s številnimi podrtimi drevesi in vejevjem na cestiščih, ki so ovirala promet. Največ dreves, ki so zaradi teže snega padla na cesto, je bilo na severovzhodu Slovenije. Vsa podrta drevesa so gasilci že odstranili, so sporočili iz Uprave RS za zaščito ni reševanje.

Največ preglavic s podrtimi drevesi na cestiščih so imeli gasilci na Dolenjskem in Štajerskem oz. v občinah Brežice, Novo mesto, Krško, Sevnica, Slovenske Konjice, Maribor, Slovenska Bistrica, Ptuj in Slovenj Gradec. Podrta drevesa so ponekod poškodovala tudi kable na železniški napeljavi (v občini Krško) ter daljnovod (v občini Velike Lašče).

V občini Šmartno pri Litiji pa je padlo drevo podrlo kozolec, več drevja pa še ogroža stanovanjsko hišo na Stari gori pri Velikem Gabru. Po ugotovitvah gasilcev iz prostovoljnih gasilskih društev Kostrevnica in Primskovo, da nevarna drevesa visijo s strmega pobočja in sami nimajo tehničnih sredstev za rešitev problema, pristojne službe v občini odstranjujejo nevarno drevje.

Največ snega zapadlo na kočevskem

V petek je sicer največ snega zapadlo na Kočevskem, kjer je bila snežna odeja po podatkih agencije za okolje visoka 26 centimetrov. V Novem mestu je zapadlo 24 centimetrov snega in v Črnomlju 19 centimetrov.

Zaradi snega je v petek prišlo na oskrbovalnem območju Elektra Maribor, zlasti na območju Limbuša, Sladkega Vrha, Podove, Hlapja, Podplata, Poljčan, Velke, Šentilja, Majšperka, Poljčan in Ormoža, do več manjših in večinoma kratkotrajnih motenj v oskrbi z električno energijo. Ponoči in zgodaj zjutraj je prišlo do izpadov tudi na območju Selnice, Ptuja in Šentilja, so sporočili iz Elektra Maribor.

V visokogorju nevarnost plazov

Danes bo suho in sončno po vsej Sloveniji, le v jugovzhodnih krajih bo ostalo precej nizke oblačnosti. Zaradi novozapadlega snega je v visokogorju znatna splošna nevarnost plazov. Posebej nevarna so strmejša pobočja.

V nedeljo bo mraz pritisnil še bolj, saj bodo najnižje jutranje temperature od -10 do -6, na Primorskem od -2 do 0, najvišje dnevne od -3 do -1, na Primorskem do 8 stopinj Celzija. V ponedeljek in torek bo pretežno oblačno. Možnost padavin bo majhna.