NOČNA DRAMA NA MORJU PRED SEČO: Družino z jadrnico nevihta odnesla na odprto (FOTO)

Piran

Ob 4.30 so koprski policisti prejeli klic družine, da jih je neurje s Seče, kjer so bili zasidrani, odneslo na odprto morje in imajo težave z motorjem. Na plovilu, 11 metrski jadrnici, so bili 40-letni moški, 38-letna ženska in dva otroka, doma z Obale.

Policista Postaje pomorske policije Koper sta šla s plovilom P-16 nemudoma v pomoč. Jadrnica je bila na vhodu v kanal Sv. Jerneja, kjer je voda zelo nizka. Zaradi močnega neurja, vetra, visokih valov in težke dostopnosti družine niso mogli takoj spraviti s plovila (obstajala je namreč nevarnost, da bo nasedlo tudi policijsko plovilo). Jadrnice sidro ni držalo in jo je odnašalo proti zidu solin, kjer so skale, zatem je plovilo nasedlo. Na krov so policisti poskušali vreči vrv, vendar je moški na plovilu, zaradi zelo slabih vremenskih razmer, ni uspel prijeti.

Ob 5.15 so uspeli na krovu privezati vlečno vrv na svojo jadrnico, zatem pa še dvigniti sidro. Vlečno vrv sta nato policista pritrdila za vlečni drog na premcu patruljnega čolna in pričela z vleko jadrnice proti Portorožu. Ker je bila smer vleke neposredno v val, je v kokpit patruljnega čolna uhajala večja količina morske vode, na jadrnici pa se je pokvarilo še krmilo, kar je pomenilo, da ni bilo več nadzora nad plovilom in ga je med vleko močno odnašalo. Po priplutju v zavetje pred Portorož sta policista jadrnico vezala na bok patruljnega čolna in z njo ob boku pristala na zunanjo stran novih privezov v Portorožu.

Ob 5.52 so bili tako potniki kot tudi jadrnica na varnem.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Marko |  24 .07. 2020 ob  20: 34
-5
Me zanima kdo bo plačal posredovanje. Po pravilih, klic v sili pomeni reševanje posadke, ne pa barke. S tem ko so reševali barko so spravljali sebe v nevarnost in uporabljali službeno plovilo republike Slovenije v zasebne koristi. Nekdo bi moral odgovarjati.
rizana-morje |  24 .07. 2020 ob  16: 43
Morje je morje,
Novinarji; lepo in izčrpno napisano, in opisano.
Pomorski policisti so tu največji junaki,
Izolan |  24 .07. 2020 ob  16: 24
Ah ti domačini, vsak Ljubljančan je včeraj vedel, da bo slabo vreme
Piero Panin |  24 .07. 2020 ob  14: 43
Beseda DRAMA je izraz ki se ga uporablja za gledalisko igro,medtem ko solani igralci nastopajo na odru jih publika opazuje in podozivlja njihovo zgodbo.
Erazem |  24 .07. 2020 ob  12: 39
16
In kje so bili mojstri iz Luške kapitanije? Ne dolgo tega so na TV razkazovali svoje plovilo, ki je uporabno za reševanje v vseh razmerah.